Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuvas Ārlietu ministrija (ĀM) pirmdien akreditējusi Baltkrievu demokrātisko pārstāvniecību, tādējādi piešķirot oficiālu statusu Viļņā strādājošajai Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas komandai.

Ministrija norādījusi, ka tas ir simbolisks solis Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības un tās centienu īstenot demokrātiskas pārmaiņas savā valstī tiesiskajā atzīšanā, taču akreditētā institūcija netiks uzskatīta par diplomātisko pārstāvniecību un līdz ar to tai nebūs tiesību un privilēģiju, kādas ir diplomātiskajām pārstāvniecībām.

"Baltkrievu demokrātiskā pārstāvniecība Lietuvā šodien ir akreditēta organizācija," žurnālistiem sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, pasniedzot Tihanovskai notu, kas apliecina akreditāciju.

"Lietuva atzīst baltkrievu tautas pausto demokrātisko gribu - tā ir līdz galam nepiepildīta izvēle. Mēs sniedzam šai izvēlei un tās pārstāvjiem Lietuvā iespēju darboties mūsu valstī tik ilgi, kamēr šī demokrātiskā griba tiks atbilstoši un pilnīgi izpausta viņu valstī," teica Landsberģis.

Pārstāvniecību vadīs Cihanouska.

"Mēs atzīstam nevis valsti, nevis starptautisku organizāciju, bet atzīstam cilvēku demokrātisko gribu," uzsvēra ministrs.

Savukārt Tihanovska norādīja, ka statuss, kādu Lietuvas ĀM piešķīrusi viņas birojam, ir "svarīgs solis centienos deleģitimizēt Lukašenko režīmu".

"Šis statuss nozīmē, ka baltkrievu tautai tagad ir pārstāvniecība Eiropas Savienības valstī," uzsvēra Baltkrievijas opozīcijas līdere.

"Tas ir vēl viens lielisks piemērs Lietuvas solidaritātei un brālīgajai attieksmei," viņa piebilda.

Par pagājušā gada augustā notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts Aleksandrs Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, taču Rietumvalstis vēlēšanas uzskata par viltotām.. Domājams, ka Tihanovska vēlēšanās ieguva vairāk balsu nekā Lukašenko.

Pēc vēlēšanām Lukašenko režīms piespieda Tihanovska atstāt Baltkrieviju, un viņa dzīvo Viļņā, kur izveidojusi savu biroju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!