Lietuvas jaunās valdības finanšu ministrs Aļģirds Šemeta ceturtdien informējis Seimu, ka iepriekšējais kabinets, ko vadīja sociāldemokrātu premjerministrs Ģedimins Ķirķils, atstājis parādus aptuveni divu miljardu litu (408 miljonu latu) apmērā, vēsta Lietuvas radio.
Pēc Šemetas vērtējuma, pārāk optimistiskas šķiet arī budžeta ieņēmumu prognozes decembrim. Pēc viņa teiktā, ja budžeta saistības vairs nebūs iespējams izpildīt, var nākties atlaist daļu valsts ierēdņu.

Ministrs pastāstījis, ka vecā valdība atstājusi neapmaksātus rēķinus par aptuveni miljardu litu un nav atmaksājusi pievienotās vērtības nodokli par apmēram tikpat lielu summu.

"Tāda ir situācija. Negribu nevienu vainot, visiem kopā jāmeklē ceļi, kā no šā tik tiešām visai draudīgā stāvokļa izkļūt," viņš piebildis.

"Nezinu, kāda iemesla pēc decembrī paredzēti tik lieli ieņēmumi. Domājam, ka jebkurā gadījumā līdz gada beigām paliks zināmi parādi budžeta iestādēm," prognozējis Šemeta.

"Mēs domājam nedaudz mainīt šo parādu segšanas kārtību, jo uzskatām, ka svarīga ir ne jau tikai darba samaksa, kas pašlaik tiek uzskatīta par pirmo prioritāti. Manuprāt, jāiedibina tāda kārtība, ka vismaz daļa no šiem ieņēmumiem tiktu paredzēta arī tam, lai norēķinātos ar uzņēmējiem, pretējā gadījumā mēs zāģējam zaru, uz kura sēžam, jo tad uzņēmēji nespēj nomaksāt nodokļus," viņš sacījis.

Vienlaikus ministrs piebildis, ka gadījumā, ja tiktu samazināti nodokļi, budžets pēc dažiem mēnešiem vairs nespētu pildīt savas saistības.

Beidzamo dienu laikā Lietuvā aizkavējusies algu izmaksa daļai valsts ierēdņu, izglītības sistēmas darbinieku, kavējas arī sociālie maksājumi.

"Ja tuvākajā laikā netiks atrasti prāvi papildu līdzekļi, tas radīs zināmu sociālo spriedzi," norādījis jaunais sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministrs Rimants Daģis.

Savukārt Šemeta uz Daģa priekšteces Vilijas Blinkevičūtes jautājumu, kāpēc kavējas sociālo saistību izpilde, atbildējis ar pretjautājumu: "Un kāpēc jūs paši to neizdarījāt?"

Daģis vēl piebildis, ka arī Darba biržas sistēma šomēnes jau izsmēlusi visa gada limitu un tiek finansēta avansā no valsts sociālās apdrošināšanas fonda "SoDra" budžeta "pēc citām pozīcijām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!