Lietuvas iedzīvotāji uzskata, ka vairāk nekā puse Seima deputātu ir korumpēti, bet ceturtā daļa lietuviešu domā, ka no politiskajām partijām viskorumpētākā ir valdošā Sociāldemokrātiskā partija, liecina sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.
26 procenti respondentu kā viskorumpētāko partiju minēja sociāldemokrātus, 19 procenti par viskorumpētāko uzskata opozīcijā esošo Liberāļu un centristu savienību, bet 15 procenti aptaujāto pauda viedokli, ka viskorumpētākā partija ir konservatīvā Tēvzemes savienība.

Ceturtajā vietā ar 13 procentiem ir no Lietuvas prezidenta amata atceltā Rolanda Paksa izveidotā Liberāldemokrātiskā partija, ko vada Valentīns Mazuronis.

Lai gan Seima deputāts no valdošās koalīcijas partijas Jaunā savienība Vītauts Kvietkausks ir iesaistīts parlamentāriešu korupcijas skandālā, tikai septiņi procenti aptaujāto uzskata, ka Jaunā savienība ir viskorumpētākā.

Aptuveni tikpat daudz respondentu par viskorumpētāko atzinuši Seima deputātes Kazimiras Prunskienes vadīto Zemnieku partijas un Jaunās demokrātijas partijas savienību.

Tikai četri procenti Lietuvas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka viskorumpētākā ir populistiskā Darba partija, kuru vada Seima deputāts Viktors Uspaskihs.

54 procenti respondentu atzina, ka pēc deputātu korupcijas skandāla izraisīšanās viņu uzticība Seimam ir mazinājusies, bet 37 procenti aptaujāto apgalvoja, ka pēdējo nedēļu notikumi viņu attieksmi pret parlamentu nav mainījuši.

Gandrīz divi procenti respondentu norādīja, ka tagad Seimam sākuši uzticēties vairāk, jo parlaments beidzot sācis cīņu ar saviem trūkumiem.

Aptauju jūlija sākumā pēc interneta portāla "Delfi" pasūtījuma veica tirgus un socioloģisko pētījumu firma "Spinter tyrimai".

Lietuvas Ģenerālprokuratūras savāktie pirmstiesas izmeklēšanas materiāli liecina, ka kukuļņemšanā varētu būt iesaistīts deputāts no valdošās Sociāldemokrātiskās partijas Vītenis Andrjukaitis, deputāts no valdošās koalīcijas partijas Jaunā savienība Vītauts Kvietkausks, deputāts no konservatīvās Tēvzemes savienības Arvīds Vidžūns un centristu frakcijas vadītājs Eliģijs Masjulis.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra lūdza Seimu atļaut saukt Andrjukaiti, Kvietkausku un Vidžūnu pie kriminālatbildības, bet parlaments šo lūgumu noraidīja.

Pēc šī Seima lēmuma Ģenerālprokuratūra izbeidza krimināllietu pret trim deputātiem un nodeva izmeklēšanas materiālus Seimam, lūdzot izvērtēt viņu un Liberāļu un centristu politiķa Ģintara Steponaviča rīcību.

Ģenerālprokuratūrai ir aizdomas, ka Andrjukaitis no kompānijas "Rubicon Group" vadītāja Andrjus Janukoņa saņēmis 95 000 litu (18 335 latu) lielu kukuli, Kvietkausks - 25 000 litu (4825 latu), bet Vidžūns - 40 000 litu (7720 latu) lielu kukuli par dažādu kompānijai izdevīgu tiesisku aktu pieņemšanu Seimā un pašvaldībās. Gan aizdomās turētie deputāti, gan Janukonis noliedz, ka būtu iesaistīti korupcijā.

Aizdomas ir balstītas uz "Rubicon Group" līdzstrādnieku datoros atrastās informācijas par izmaksātajām summām un uz slepeni izdarītajiem telefonu sarunu ierakstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!