Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijai būs drosmīga prezidente – tā ziņu par Kersti Kaljulaidas ievēlēšanu Igaunijas prezidenta amatā komentējusi viņas bijusī kolēģe Eiropas Revīzijas palātā, tagadējā Lietuvas finanšu ministre Rasa Budberģīte.

Ministre, kas kopā ar jaunievēlēto Igaunijas prezidenti nostrādājusi šai institūcijā sešus gadus, Kaljulaidu raksturojusi kā mūsdienīgu sievieti un labu profesionāli ar asu reakciju.

Viņa atcerējusies, ka 2014. gadā, kad Krievija anektēja Krimu, Kaljulaida aicinājusi Revīzijas palātas kolēģus boikotēt ielūgumu uz pusdienām pie Krievijas vēstnieka. "Viņa bija iniciatore, un mēs pievienojāmies," stāstījusi Budberģīte.

"Attiecības bija ļoti labas - gan birojiem, gan mums pašām ," stāstījusi Lietuvas ministre. "Es viņu ļoti augstu vērtēju, uzskatu, ka viņa ir vislabākā parauga igauniete – ja ko saka, tad arī izdara, neko necenšas vilkt garumā, ilgi nedomā. Viņai ir ļoti ātra reakcija, un lēmumus viņa pieņem ātri."

"Viņa ir laba mamma, audzina četrus bērnus. Nodarbojas ar skriešanu, ļoti labi spēlē tenisu. Ļoti mūsdienīga, vienkārša sieviete," izteikusies Budberģīte. "Uzskatu, ka Igaunijai tiešām paveicies, ievēlot tādu labu prezidenti."

Jau vēstīts, ka 46 gadus vecā Kaljulaida pirmdien tika ievēlēta Igaunijas prezidenta amatā un nākamajā pirmdienā, 10. oktobrī, stāsies pašreizējā prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa vietā. Viņa būs pirmā sieviete šajā amatā.

Par Kaljulaidu nobalsoja 81 deputāts. Ievēlēšanai bija nepieciešamas divas trešdaļas jeb vismaz 68 deputātu balsis. Rīgikogu sēdē, kurā balsoja par nākamo Igaunijas valsts prezidentu, piedalījās 98 deputāti, bet Igaunijas parlamentā kopumā ir 101 deputāts. 17 deputāti biļetenā nebija izdarījuši atzīmi.

Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēgsies 9. oktobrī. Konstitūcija viņam liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!