Nekāda informācija par Nigērijas piekrastē pirātu sagūstīto Lietuvas jūrnieku likteni no valdības puses publiski turpmāk vairs sniegta netiks, jo tas situāciju padarītu vēl smagāku, ceturtdien sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks.

Arī sabiedrībai un politiķiem vajadzētu pēc iespējas mazāk publiski paust savus spriedumus par jūrnieku likteni, jo situācija ir ārkārtīgi nopietna, uzrunājot Klaipēdā žurnālistus kopā ar uzbrukumā cietušā kuģa "Saturnas" īpašnieku pārstāvi Vītautu Līgnugari, sacīja ministrs.

Ķīlnieki ir dzīvi un viņu veselībai nekas nekait, apstiprināja Ušacks un Līgnugaris. Tiesa, viņi neatklāja, vai pirātu prasības jau ir saņemtas, arī jauna informācija par incidenta detaļām netika sniegta, vēstī interneta medijs "ve.lt".

"Mēs sadarbojamies ar dažādām organizācijām, katrs dara savu darbu. Es vēlētos mudināt ikvienu, arī politiķus, nerunāt par lietām, par kurām viņi neko nezina, jo situācija ir ļoti nopietna. Es varu vienīgi teikt, ka patlaban sagūstītie jūrnieki ir veseli un dzīvi, tiek darīts viss, lai viņus atbrīvotu. To mēs cenšamies panākt, izmantojot vienīgi diplomātiskos kanālus," apliecināja Ušacks, kurš koordinē starpdepartamentu grupas aktivitātes.

"[Jūrnieku] tuvinieki ir uztraukušies, bet uzvedas mierīgi, jo arī viņi saprot situācijas nopietnību. Vajadzētu izvairīties no komentāriem un bezatbildīgiem pārspriedumiem, kas situāciju padarītu vēl ļaunāku," uzsvēra Līgnugaris, uzņēmuma "Limarko Laivininkystes Kompanija" izpilddirektors.

Ķīlnieki ir 50 līdz 60 gadus veci, piebilda Līgnugaris.

Ušacks vēl ceturtdien vakarā devās no Klaipēdas atpakaļ uz Viļņu, kur piektdien par gūstekņu likteni spriedīs ar prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Savukārt Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Jukņevičiene ceturtdien noliedza medijos izskanējušo vēsti, ka viņa būtu izteikusies par lietuviešu jūrnieku izpirkšanu no Nigērijas pirātu gūsta.

Medijos viņai piedēvētos vārdus, ka "Lietuva nespēs samaksāt izpirkumu par sagūstītajiem jūrniekiem, jo valsts klase ir tukša", ministre pieprasījusi atsaukt, pretējā gadījumā draudot vērsties tiesā, "jo tas skar cilvēku dzīvības".

Starp sagūstītajiem ir kuģa kapteinis, 49 gadus vecais Sergejus Triskinas no Klaipēdas. Pirāti sagūstījuši arī divus jūrniekus, kas bija kuģa sardzē, kā arī mehāniķi un pavāru.

Pazīstamākā Nigērijas nemiernieku organizācija - Nigēras deltas emancipācijas līga - paziņojusi, ka tai ar uzbrukumu Lietuvas kuģim nav nekāda sakara.

Kā ziņots, bruņoti uzbrucēji otrdienas rītā Nigērijas piekrastē gūstā saņēmuši piecus Lietuvas refrižeratorkuģa "Saturnas" jūrniekus.

Kopumā kuģa komandā bijuši 14 jūrnieki, viņi visi - Lietuvas pilsoņi.

"Saturnas" vedis saldētas zivis. "Kuģis bija noenkurojies un gaidīja izkraušanu. Kuģim ar laivu piebrauca ar automātiem bruņoti cilvēki. Viņi nemēģināja aizvest kaut ko no kuģa, viņi sagūstīja tobrīd piecus kuģi apsargājušos cilvēkus un devās prom," sacīja Līgnugaris. "Kuģim postījumi nav nodarīti. Tas nav nonācis pirātu gūstā."

Pēc viņa teiktā, apkalpe var aizsargāties pret uzbrucējiem, tikai aplaistot viņus ar spēcīgu ūdens strūklu vai mēģinot nogrūst viņu kāpnes. "Taču, kad ir vairāk uzbrucēju, šie līdzekļi nestrādā," paskaidroja Līgnugaris.

Viņš sacīja, ka tas viņa pieredzē ir pirmais incidents ar pirātiem.

Šī ir pirmā reize, kad Lietuvai pašai jāglābj savi pilsoņi no pirātu rokām, taču tie nav pirmie pirātu gūstā nokļuvušie lietuvieši.

Martā pirāti Somālijas piekrastē sagrāba Norvēģijas tankkuģi "Bow-Asir", kurā atradās arī viens Lietuvas pilsonis. "Šis stāsts beidzās veiksmīgi. Šis vīrietis tika izglābts," sacīja Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Rolands Kačinsks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!