Foto: Imago/Scanpix/LETA

Finanšu grūtībās nonākušās Lietuvas čārterreisu aviokompānijas "Small Planet Airlines" partneriem ir tiesības lauzt ar lidsabiedrību noslēgtos līgumus, nolēmusi Viļņas apgabaltiesa.

Izskatot "Small Planet Airlines" iesniegumu par restrukturizāciju, tiesa piektdien noraidījusi aviokompānijas lūgumu noteikt tai pagaidu aizsardzības pasākumus, ziņu aģentūrai BNS pavēstīja tiesā.

"Small Planet Airlines" lūdza tiesai noteikt pagaidu aizliegumu lidmašīnu iznomātājiem un reisu pasūtītājiem lauzt līgumus ar aviokompāniju.

Lidsabiedrības reorganizācijas plānus piektdien izskatīja Lietuvas Civilās aviācijas administrācijas gaisa satiksmes licencēšanas komisijas sēdē.

Civilās aviācijas administrācijas direktors Joris Gintilis pēc sēdes BNS teica, ka "Small Planet Airlines" nākotnes perspektīvas Lietuvā ir atkarīgas no tā, vai ar aviokompāniju turpinās sadarbību tās lielākie reisu pasūtītāji - tūroperatori "Novaturas" un "Tez Tour". "Ja "Small Planet Airlines" kopā ar "Novaturas" un "Tez Tour" turpinās kopīgi apkalpot Lietuvas tirgu, tad mēs patiešām nesaskatām nekādus riskus patērētājiem un pasažieriem," sacīja Gintilis.

Viņš piebilda, ka "riskiem pasažieriem vispār nav jābūt, jo tā ir čārterreisu aviokompānija un pati biļetes nepārdod, tāpēc pat sliktākā scenārija gadījumā "Novaturas" un "Tez Tour" būs gatavas piesaistīt palīgā citus reisu operatorus".

Lietuvas Civilās aviācijas administrācijas vadītājs arī pastāstīja, ka "Small Planet Airlines" apņēmusies mēneša laikā iesniegt restrukturizācijas un biznesa plānu.

"Aviokompānija apņēmās sagatavot restrukturizācijas un biznesa atjaunošanas plānu, kurā jāakcentē uzņēmuma darbība Lietuvā, bez paplašināšanās niansēm. (..) Kā tiks attīstīta pelņu nesošā darbība Lietuvā, lai segtu parādus, kas saistīti ar meitasuzņēmumu darbību. (..) Viņi plāno to izdarīt mēneša laikā kopš šodienas sanāksmes," sacīja Gintilis.

Pēc viņa teiktā, "Small Planet Airlines" vadītājs Kristijons Kaikaris prognozējis, ka peļņa no darbības Lietuvā šogad būs apmēram divi miljoni eiro.

Jau ziņots, ka "Small Planet Airlines", kas jau restrukturizē savus uzņēmumus Vācijā un Polijā, nolēmusi veikt arī Lietuvas uzņēmuma restrukturizāciju, un tāpēc vērsusies tiesā.

"Small Planet Airlines" norāda, ka Lietuvas uzņēmuma darbības turpināšanai nav nepieciešams investors, tomēr ir sākusi to meklēt.

Kompānija arī uzsver, ka restrukturizācija Lietuvā atšķirsies no restrukturizācijas Vācijā un Polijā.

"Abās šajās valstīs kompānijas nespēja kontrolēt paplašināšanos un izmaksu pieaugumu, un tāpēc mēs tur šoruden sākām restrukturizāciju. Vācijas un Polijas kompāniju reorganizācijas dēļ "Small Planet Airlines" Lietuvā nesaņems ieņēmumus par pakalpojumiem no šiem uzņēmumiem, tāpēc tā centīsies samazināt infrastruktūru un arī aizsargāt savu darbību no ārējo pakalpojumu sniedzēju prasībām," teikts "Small Planet Airlines" paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka "Small Planet Airlines" Lietuvā atlaidīs 44 darbiniekus.

"Small Planet Airlines" grupā ir aviokompānijas Lietuvā, Polijā, Vācijā un Kambodžā.

Jau vēstīts, ka "Small Planet Airlines" meitasuzņēmums Vācijā septembrī iesniedza tiesā maksātnespējas pieteikumu, tiek veikta uzņēmuma restrukturizācija un tam tiek meklēts pircējs. Kompānija turpina veikt ieplānotos čārterreisus.

Oktobra sākumā tika paziņots, ka sākta arī "Small Planet Airlines" meitasuzņēmuma Polijā restrukturizācija, kuras gaitā iecerēts samazināt lidmašīnu skaitu un piesaistīt investīcijas. Arī Polijas uzņēmums turpina reisus.

Pagājušajā gadā "Small Planet Airlines" grupa strādāja ar 5,1 miljonu eiro peļņu pretstatā 3,8 miljonu eiro zaudējumiem 2016.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!