Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lietuvas valdības Ārkārtējo situāciju komisija pirmdien ieteikusi valdībai no 16.jūnija atcelt valstī Covid-19 dēļ noteikto karantīnu, bet vienlaikus atstāt spēkā februāra beigās izsludināto ekstremālo situāciju, lai dažāda līmeņa institūcijas būtu gatavas iespējamajam slimības otrajam vilnim, kā arī pagarināt iekšējo robežu kontroli lidostās un jūras ostā.

Kā pēc komisijas sēdes žurnālistiem pastāstījusi tās vadītāja, iekšlietu ministre Rita Tamašuniene, pagaidām Lietuvā nav izpildīti divi no četriem karantīnas atcelšanai noteiktajiem kritērijiem - joprojām pārsniegts ievesto inficēšanās gadījumu skaits un atsevišķo inficēšanās gadījumu skaits, tomēr veselības aprūpes sistēma un situācijas kontroles mehānismi ir gatavi tikt galā ar iespējamajiem apdraudējumiem.

"Faktiski atgriežamies normālā dzīvē, bet ar noteiktiem ieradumiem sevis un citu pasargāšanai," viņa piebildusi.

Komisija arī iesaka līdz 16.jūlijam pagarināt iekšējo robežu kontroli, pārbaudot personas, kas ielido Lietuvas lidostās vai ierodas ar prāmjiem Klaipēdas jūras ostā, bet ne visus cilvēkus, kuri valstī ierodas pa autoceļiem.

Ieteikts arī ieviest divas jaunas kategorijas attiecībā uz ārvalstniekiem, kuriem atļauts iebraukt Lietuvā, atsevišķi izdalot tādus cilvēkus, kuriem ir Lietuvas vīza, un iebraucējus no trešajām valstīm, kuras atzītas par drošām saskaņā ar noteiktiem saslimstības kritērijiem.

Līdz ar karantīnas atcelšanu komisija arī iesaka vairs neierobežot ēdināšanas un izklaides iestāžu darba laiku un ik pa divām nedēļām palielināt pieļaujamo pasākumu dalībnieku skaitu, tomēr atstājot spēkā noteiktas sociālās distancēšanās un higiēnas prasības.

Pēc iekšlietu ministres teiktā, ja valdība pieņems komisijas ieteikumu atcelt karantīnu valsts līmenī, varas iestādēm joprojām būs tiesības uzturēt spēkā karantīnas režīmu tajos Lietuvas rajonos, pilsētās vai teritorijās, kur tiktu atklāti jaunā koronavīrusa perēkļi.

Valsts līmeņa ekstremālā situācija Covid-19 ierobežošanai Lietuvā tika izsludināta 26.februārī, bet lēmums ieviest karantīnu pieņemts 16.martā, taču pēdējo nedēļu laikā ierobežojumi pakāpeniski tiek mīkstināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!