Līgums par atomzemūdenes "Kursk" izcelšanu tiks parakstīts līdz 2000.gada beigām. Par to aģentūrai "Interfax" piektdien paziņoja Centrālā jūrniecības tehnikas konstruktoru biroja "Rubin" ģenerāldirektora vietnieks Genadijs Sorokins.
Viņš atgādināja, ka, pēc valdības rīkojuma, tieši "Rubin" ir bojāgājušo jūrnieku izcelšanas operācijas galvenais projekta vadītājs. Patlaban pirmā operācija, kura tiek veikta sadarbībā ar norvēģu kompānijas "Halliberton" filiāli, ieiet "nobeiguma posmā". Zemūdenes izcelšanas operācija tiks sākta 2001.gada vasarā.

Sākotnēji tika plānots, ka ārzemju firma bija jāizvēlas un līgums ar to jānoslēdz 2000.gada oktobrī.

Taču Sorokins uzsvēra, ka zemūdenes izcelšanas projekts "tehniski ir krietni sarežģītāks nekā ekipāžas izcelšanas operācija". Tieši ar to viņš izskaidroja faktu, ka līdz šim nav atrasti ārzemju partneri tās īstenošanai. Taču Sorokins pauda pārliecību, ka "tuvākā mēneša laikā šis jautājums tiks atrisināts".

Pēc Sorokina teiktā, "Rubin" uzsācis "aktīvas" sarunas ar vairākām ārzemju firmām, kas "piedāvā savus pakalpojumus" zemūdenes izcelšanas projekta īstenošanai. Savu līdzdalību šajā pasākumā piedāvājušas Nīderlandes provinces Flandrija un Holande, kas projekta īstenošanai "gatavas ziedot" katra 100 000 ASV dolāru (62 100 lati).

"Rubin" un vēl vairāku lielāko Krievijas uzņēmumu speciālisti turpina pētīt un analizēt datus, kas iegūti kuģa "Akademik Mstislav Keldiš" ekspedīcijā, kurā tika noskaidrotas zemūdenes izcelšanas optimālās iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!