Foto: Reuters/Scanpix
Londonas Vestminsteras abatijā piektdien notiks Apvienotās Karalistes prinča Viljama un Lielbritānijas bagātās vidusšķiras pārstāves Ketrīnas Midltones kāzu ceremonija. Sagaidāms, ka to klātienē vērot sapulcēsies vismaz 600 000 cilvēku, bet divi miljardi sekos līdzi tiešraidei televīzijā un internetā.

Kāzu norisei veltītajā mājaslapā "officialroyalwedding2011.org" teikts, ka laulību ceremonija sāksies pulkstens vienpadsmitos (vienos pēcpusdienā pēc Latvijas laika).

Paredzēts, ka jauno pāri salaulās anglikāņu baznīcas garīgais vadītājs Kenterberijas arhibīskaps Rovans Viljamss, bet uzrunu teiks Londonas bīskaps Ričards Čartrs.




Līgavainis Viljams vakaru un nakti pirms kāzām pavadīja sava tēva Velsas prinča Čārlza mājās Klarenshauzā Londonā, bet Keita ar vecākiem ir apmetusies viesnīcā "Goring" Belgrēvijā netālu no Bekingemas pils.

Paredzēts, ka līgavainis ieradīsies 45 minūtes pirms laulību ceremonijas sākuma, Viljama vecmāmiņa karaliene Elizabete II 15 minūtes pirms sākuma, bet līgava kopā ar savu tēvu Maiklu baznīcā ieradīsies deviņas minūtes, pirms sākas ceremonija.

1900 lūgtajiem viesiem, lai izietu drošības pārbaudi, baznīcā bija jābūt trīs stundas iepriekš.

Plānots, ka ceremonija ilgs stundu un 15 minūtes. Kāzu mēģinājumā ceturtdien izskanēja, ka Keita solīs "mīlēt, atbalstīt, godāt un sargāt" savu vīru, tomēr tāpat kā prinča Viljama māte Diāna nesolīs būt paklausīga savam vīram, kā to darījušas citas karaliskās līgavas daudzu gadsimtu laikā.

Pēc ceremonijas jaunlaulātie dosies uz Bekingemas pili. Pulkstens vienos un 25 minūtēs (trijos un 25 minūtēs pēcpusdienā pēc Latvijas laika) Viljams un Keita iznāks uz pils balkona un  tautas priekšā sniegs viens otram skūpstu  jau kā precēts pāris.

Sinoptiķi paredz, ka šajā laikā Londonā brīžiem var uzlīt, lai arī pārsvarā jāvalda skaidram laikam.

Pēc tam apmēram 650 viesi pulcēsies uz pieņemšanu par godu jaunajam pārim, bet apmēram 300 viesi ir lūgti uz svinīgajām vakariņām, pēc kurām būs  balle līdz rītam.

Viesu vidū ir apmēram 40 pasaules karaļnamu pārstāvji, sporta un šovbiznesa zvaigznes, piemēram, futbolists Deivids Bekhems un mūziķis Eltons Džons, kā arī miesnieks, pastnieks un krodziņa īpašnieks no Midltones dzimtā ciema Baklberijas, informē portāls "Newsru.com".

Kāzu kleita tāpat kā tās dizainers tiek glabāti noslēpumā. Iepriekš nosaukti vairāku ievērojamu dizaineru vardi un pat tas, ka savu kleitu modelējusi Keita pati.

Par to, kas būs karalisko kāzu galdā arī trūkst informācijas. Zināms, bez kāzu tortes tiks pasniegta arī prinča Viljama iecienītā šokolādes kūka un tradicionālie britu biskvīti pie tējas.

Kā ziņots, par drošību pasākuma laikā rūpēsies 5000 policistu un ap 80 miesasargu brigādes. Policija sola strikti pārtraukt jebkādus sabiedriskās kārtības traucējumus. Jau vēstīts, ka vairākas ekstrēmistu grupas solījušas padarīt kāzas "par murgu" .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!