Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas Ukrainas austrumos notiesājušas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) darbinieku uz 13 gadiem cietumā par nodevību, pirmdien vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

EDSO darbinieks Dmitrijs Šabanovs tika aizturēts aprīlī un apsūdzēts slepenas informācijas nodošanā ārvalstu izlūkdienestiem. Tika apgalvots, ka viņu 2016. gadā savervējis bijušais Ukrainas drošības dienesta darbinieks un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģents Ukrainā.

Laikā no 2021. gada augusta līdz 2022. gada aprīlim Šabanovs vācis informāciju par militārās tehnikas un tā dēvētās Luhanskas Tautas armijas kustību un nosūtījis šo informāciju CIP aģentam.

EDSO stingri nosodījusi apsūdzības, kas kaujinieku kontrolētajās teritorijās izvirzītas Šabanovam un vēl vienam EDSO darbiniekam Mihailam Petrovam.

EDSO misija, kas konflikta zonā izvietota kopš 2014. gada, pameta Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētos Doneckas un Luhanskas apgabalus, kad Krievija februārī sāka pilna apjoma karu Ukrainā.

Krievijas apšaudes vairāk nekā 30 vietās

Pēdējās diennakts laikā vairāk nekā 30 Ukrainas apdzīvoto vietu infrastruktūra cietusi no Krievijas apšaudēm, teikts Ukrainas ģenerālštāba ziņojumā.

Ienaidnieks turpina koncentrēties uz mēģinājumiem pilnībā ieņemt Doneckas apgabalu, organizēt aizsardzību un noturēt okupētās teritorijas, kā arī traucēt aktīvās Ukrainas armijas darbības atsevišķos apgabalos, teikts ziņojumā.

Turpinās Ukrainas pozīciju apšaude gar konfrontācijas līniju, Krievijas karaspēks pārgrupē savas vienības atsevišķos virzienos, ieved rezerves un nepārtrauc veikt gaisa izlūkošanu, norāda Ukrainas ģenerālštābs.

Ziņojumā arī teikts, ka Krievijas karaspēks turpina apšaudīt dzīvojamos rajonus un civilo infrastruktūru, pārkāpjot starptautiskās humānās tiesības, kā arī karadarbības likumus un paražas.

"Pēdējās diennakts laikā ienaidnieks veicis trīs raķešu un 22 gaisa triecienus, veicis vairāk nekā 90 uzbrukumus no reaktīvajām raķešu sistēmām mērķiem Ukrainas teritorijā. Kopš šīs dienas sākuma ienaidnieks ir veicis vēl trīs raķešu triecienus," teikts ziņojumā.

Separātisti ziņo par Doneckas apšaudi

Artilērijas apšaudē Krievijas kontrolētajā Doneckas pilsētā Ukrainas austrumos nogalināti vismaz 13 cilvēki, pirmdien ziņoja vietējie mediji.

Divi šāviņi trāpīja autobusa pieturai un tuvējam veikalam. Ievainoto cilvēku skaits pagaidām nav zināms.

Maskavas ieceltie vietējie varasvīri vainoja Ukrainas armiju apšaudē, bet šos apgalvojumus nav bijis iespējams apstiprināt.

Kijiva regulāri noraida šādas apsūdzības un apsūdz Maskavu, ka tā apšauda teritorijas, ko pati kontrolē, lai saviem medijiem dotu vielu propagandai pret Ukrainu.

Krievijas atbalstīto kaujinieku bandas kontrolē Doneckas pilsētu kopš 2014. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!