Foto: EPA/Scanpix/LETA
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pēc svētdien notikušajām prezidenta vēlēšanām saņēmis apsveikumus par uzvaru no vairāku valstu līderiem. Starp tiem pārsvarā autoritāras varas piekritēji.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem par Lukašenko nobalsojuši 80,23 % vēlētāju, bet par opozīcijas kandidāti Svetlanu Tihanovsku – 9,9%. Opozīcija rezultātus gan uzskata par viltotiem.

Pirmo apsveikumu telegrammā par uzvaru pirmdien Lukašenko saņēmis no Ķīnas līdera Sji Dzjiņpina. Tāpat jau 26 gadus valdījušo Lukašenko sumina Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs. Pēc tam apsveikums saņemts no Tadžikistānas diktatora Emomali Rahmona, ziņo portāls "Currenttime".

Rahmons Lukašenko nodevis pašus siltākos vēlējumus un patiesus atbalsta vārdus, teikts Lukašenko preses dienesta paziņojumā.

Sirsnīgus apsveikuma vārdus Lukašenko veltījis arī Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs. Čečenu vadonis Lukašenko raksturo kā "talantīgu politiķi, spēcīgu saimnieku", kurš uzdevis "stabilu Baltkrievijas attīstības kursu". Tāpat Kadirovs Baltkrievijas prezidentu sauc par "garā spēcīgu, vīrišķīgu un pieklājīgu cilvēku".

Starp Lukašenko sveicējiem pieminams arī Kremļa saimnieks Vladimirs Putins. Apsveikuma telegrammā Putins norāda, ka rēķinās ar turpmāku abu valstu sadarbības attīstību, kas "atbilst Krievijas Federācijas un Baltkrievijas brālīgo tautu pamatinteresēm".

Ziņots, ka 9. augustā, kad tika paziņoti oficiālo aptauju rezultāti par Lukašenko uzvaru vēlēšanās, Baltkrievijas pilsētās ielās izgāja neapmierināti protestētāji un izcēlās sadursmes ar miliciju.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem pirmajā protestu dienā aizturēti aptuveni 3000 cilvēki, bet protesti atsākas arī nākamajā dienā – pirmdienas vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!