Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Populistiskā Itālijas Pieczvaigžņu kustība (M5S) otrdien pārtraukusi koalīcijas sarunas ar opozīcijā esošo kreisi centrisko Demokrātisko partiju (PD), paziņojot, ka tās atsāks vienīgi tad, ja saņems apliecinājumu, ka pašreizējais premjerministrs Džuzepe Konte saglabās savu amatu.

"Vakar pēc četras stundas ilgām sarunām nekas netika sasniegts," teikts M5S izplatītajā paziņojumā. "Mēs vairs nevaram tādā veidā turpināt darbu. Vai nu attieksme mainās, vai arī būs grūtības. Mēs ar PD atkal tiksimies, ja partija piekritīs Kontes atkārtotai nozīmēšanai."

Konte, kas amatā stājās 2018. gadā, nepārstāv nevienu partiju, taču viņam ir tuvas attiecības ar M5S. Viņš pagājušajā nedēļā paziņoja par savu atkāpšanos, reaģējot uz nacionālkonservatīvās partijas "Līga" līdera Mateo Salvīni pausto vēlmi izbeigt līdzšinējo koalīciju ar Pieczvaigžņu kustību un aicinājumu sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Cenšoties izvairīties no pirmstermiņa vēlēšanām, M5S uzsākusi koalīcijas sarunas ar PD.

Pirmdien Konte tikās ar M5S līderi Luidži Di Maio un PD vadītāju Nikolu Dzingareti, taču M5S delegācijas locekļi vakarā pauda neapmierinātību, ka PD neesot izrādījusi nepārprotamu atbalstu Kontem kā jaunās valdības vadītājam.

Tikmēr PD amatpersonas uzstāj, ka daudzas detaļas vēl esot jāizdiskutē.

Prezidents Serdžo Matarella devis partijām laiku līdz trešdienai, lai vienotos par jaunas vairākuma koalīcijas izveidi. Ja vienošanās netiks panākta, viņš iecels pagaidu valdību un izsludinās ārkārtas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!