Dienu pēc opozīcijas masu protestiem, kuru dalībnieki pieprasīja Maķedonijas premjerministra Nikolas Grujevska atkāpšanos, pirmdien ielās izgāja desmitiem tūkstošiem valdības atbalstītāju.

To ļaužu skaits, kas Skopjes galvenajā laukumā pulcējās pirmdien un kurus uzrunāja pats Grujevskis, bija aptuveni tikpat liels, kā svētdien opozīcijas rīkotajā mītiņā.

Politiskā krīze, kas šobrīd piemeklējusi Maķedoniju, ir smagākā kopš 2001.gada, kad valstij par mata tiesu izdevās izvairīties no pilsoņkara.

Opozīcijā esošie sociāldemokrāti Grujevski apsūdz par nelikumīgu politiķu, žurnālistu un reliģisko līderu noklausīšanos, taču premjers visas apsūdzības noliedz un atsakās atkāpties no amata.

Tajā pašā laikā sociāldemokrātu līderis Zorans Zajevs apgalvo, ka noklausīto sarunu ieraksti atklāj korupciju visaugstākajā valdības līmenī.

Daļa no opozīcijas aktīvistiem, kas piedalījās svētdienas mītiņā, nav izklīdusi un izveidojusi nometni pie valdības ēkas. Vairāki simti protestētāju, kas uzturas nometnē, apgalvo, ka tur paliks, kamēr premjers nedemisionēs.

Tikmēr Grujevskis, kas pie varas atrodas jau deviņus gadus, apsūdzējis Zajevu mēģinājumā organizēt valsts apvērsumu pēc vārdā neminētu ārvalstu izlūkdienestu pasūtījuma.

Politisko nestabilitāti papildus vairojušas bruņotās sadursmes, kas pirms nedēļas izcēlās Kumanovā, Maķedonijas ziemeļos, starp policiju un albāņu kaujiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!