Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunais ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas vadītājs Maikls Makkauls apgalvo, ka konflikts ar Ķīnu par Taivānas teritoriju varētu notikt 2025. gadā, ziņo medijs "Al Jazeera".

"Es domāju, ka mēs cīnīsimies 2025. gadā," piektdien, 27. janvārī publiskotā paziņojumā rakstīja ASV Gaisa mobilitātes pavēlniecības ģenerālis Maiks Minihans.

"Es ceru, ka viņš kļūdās, lai gan es domāju, ka viņam ir taisnība," svētdien raidījumam "Fox News" komentēja Makkauls.

Pentagons sestdien norādīja, ka ģenerāļa komentāri neatspoguļo departamenta skatījumu par šo situāciju. Tomēr satraukums ir arī augstāko līmeņu ASV militārpersonu vidū. Satraukumu rada iespējamie Ķīnas mēģinājumi pārņemt kontroli pār Taivānu, kuru Pekina uzskata par savu teritoriju, ziņo medijs.

Gan ASV, gan Taivānā 2024. gadā norisināsies prezidenta vēlēšanas, kas varētu radīt apstākļus Ķīnai uzsākt militāru darbību, komentēja Minihans.

"Ja Ķīnai neizdosies gūt kontroli pār Taivānu mierīgā ceļā, tad, manuprāt, viņi apsvērs militāro iebrukumu. Mums tam ir jābūt gataviem," sacīja Makkauls.

Makkauls apsūdzēja ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju vājumā pēc ASV karavīru izvešanas no Afganistānas 2020. gadā. Viņš apgalvo, ka šis kādreizējais lēmums varētu padarīt karu ar Ķīnu iespējamāku.

"Ir liela iespējamība, ka mēs varētu piedzīvot konfliktu starp Ķīnu un Taivānu, un Indijas – Klusā okeāna reģionu," brīdina Makkauls.

Baltais nams atteicās atbildēt uz Maikla Makkaula komentāriem.

ASV Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētājs Ādams Smits medijam "Fox News" apgalvoja, ka nepiekrīt Minihana apgalvojumiem.

"Karš ar Ķīnu ir ne tikai izbēgams, bet arī diezgan neiespējams. Mums ir ļoti bīstama situācija Ķīnā, bet ģenerāļiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar apgalvojumiem par karu un tā neizbēgamību," komentēja Smits.

"ASV ir jābūt gataviem apturēt Ķīnu no militāras rīcības pret Taivānu, bet esmu pārliecināts, ja mēs izvēlamies pareizu pieeju, tad mēs varam no šī konflikta izvairīties," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!