Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Malaizijas valdība izziņojusi plānus pilnībā liegt tabakas produktu iegādi visiem pilsoņiem, kuri dzimuši pēc 2005. gada, vēsta "Vice". Tādējādi tā varētu kļūt par otro valsti pēc Jaunzēlandes, kurā pilngadīgie likumdevēji liedz smēķēt tiem, kuri pagaidām vēl ir nepilngadīgi vai nav pat dzimuši.

Malaizijas valdība tādējādi vēlas nodrošināt, ka nākamā paaudze ir pilnībā brīva no tabakas produktu radītajām atkarībām. Mērķis ir panākt, ka pēc 2005. gada dzimušie nekad nevarētu iegādāties tabaku un tās produktus.

Valdības ieceri pagājušajā nedēļā Ženēvā, tiekoties Pasaules Veselības organizācijas samita ietvaros, izklāstīja Malaizijas veselības ministrs Hairijs Džamaladins. Paredzēts, ka iecere par likumu varētu kļūt šī gada laikā.

Malaizijā 4,9 cilvēku jeb katrs piektais pilngadīgais valstī ir smēķētājs. Tiek lēsts, ka katru gadu smēķēšana valstī izraisa pāragru nāvi vairāk nekā 27 000 cilvēku.

Jaunzēlande pērnā gada decembrī izsludināja plānus liegt tabakas iegādi tiem, kas dzimuši pēc 2008. gada, turklāt no 2027. gada ikgadēji plānots pacelt atļauto smēķēšanas vecumu. Likumam jāstājas spēkā šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!