Zviedrijas varas iestāžu lēmums par divu Krievijas vēstniecības diplomātu izraidīšanu no valsts "izraisa neizpratni un nožēlu", pirmdien aģentūrai "Interfax" paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas informācijas un preses departamentā.
"Krievijas puse patur sev tiesības adekvāti reaģēt uz šo akciju," uzsvēra departamentā.

Tostarp Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests saistībā ar šo incidentu atturējies sniegt jebkādus komentārus.

"Saskaņā ar izveidojušos praksi Ārējās izlūkošanas dienests šāda veida paziņojumus nekomentē," pirmdien intervijā aģentūrai "Interfax" teica dienesta preses biroja vadītājs Boriss Labusovs.

Zviedrija ir izraidījusi divus Krievijas diplomātus saistībā ar rūpnieciskās spiegošanas skandālu mobilo sakaru iekārtu ražošanas uzņēmumā " Ericsson", pirmdien pavēstīja Zviedrijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Zviedrijas "ĀM ir informējusi Krievijas vēstniecības pārstāvjus, ka divi tās darbinieki ir pasludināti par "persona non grata" par darbību, kas nav savienojama ar viņu diplomātisko statusu. Viņi abi jau ir atstājuši Zviedriju," sacīja ĀM preses sekretāre.

Piektdien Zviedrijas tiesa nolēma paturēt apcietinājumā trīs trešdien aizturētus Zviedrijas pilsoņus uz aizdomu pamata par slepenu dokumentu nodošanu kādas nenosauktas valsts izlūkdienestam.

Kāds bijušais "Ericsson" darbinieks, kuru apsūdz spiegošanas tīkla vadīšanā, aizturēts brīdī, kad viņš tikās ar ārzemju izlūkdienesta virsnieku. Viņam piemērots drošības līdzeklis arests uz aizdomu pamata par valsts drošības apdraudēšanu spiegojot.

Pārējie divi zviedri bija "Ericsson" darbinieki, un viņus tur aizdomās par rūpniecisko spiegošanu.

Mobilo sakaru iekārtu gigants atlaidis vēl divus darbiniekus, jo ir aizdomas, ka viņi pārkāpuši kompānijas drošības noteikumus.

Zaudējumu vajātā kompānija "Telefon AB LM Ericsson" ir pasaulē lielākā mobilo tālruņu ražotāja. Kompānija iesaistīta arī radaru un raķešu vadības sistēmu izstrādē augstākās tehnoloģijas iznīcinātājlidmašīnām "JAS 39 Gripen", kas ir Zviedrijas galvenā kaujas lidmašīna.

"Ericsson" neatklāj, kādu dokumentu noplūde notikusi, bet kāda augsta ranga kompānijas amatpersona sacīja, ka tie, visticamāk, nav saistīti ar militārajiem projektiem.

Taču skandāls, kas devis pamatu šaubām par "Ericsson" tehnoloģiju drošību, izcēlies "Gripen" ražotājiem ļoti neizdevīgā laikā, jo tā piedalās konkursā par 48 lidmašīnu pārdošanu Polijai. Polija iznīcinātājlidmašīnu iegādei plāno iztērēt 3,5 miljardus dolāru (2,1 miljardu latu) un izskata triju kompāniju piedāvājumus.

Lidmašīnas "Gripen" ražo Zviedrijas "Saab AB" un Lielbritānijas "BAE Systems Plc" kopuzņēmums "Saab Aerospace". Uzņēmums paziņojis, ka spiegošanas skandāls nav ietekmējis tā darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!