Foto: AP/Scanpix/LETA
Ķīnā sestdien, 4. aprīlī, izsludināta nacionālā sēru diena, pieminot visus Covid-19 upurus. Savukārt četrpadsmit cilvēki, tostarp policijas par trauksmes celšanu aizturētais un vēlāk mirušais ārsts Lī Veņlans, pasludināti par mocekļiem, ziņo Pekinas kontrolētais propagandas medijs "Global Times".

Ķīnā sestdien pulksten 10 no rīta (pulksten 5 no rīta pēc Latvijas laika) visā valstī tika noturēts trīs minūšu ilgs klusuma brīdis, kura laikā ieslēgtas brīdinājuma sirēnas, kā arī kuģu, vilcienu un automašīnu vadītāji aicināti signalizēt, sērojot par aizgājušajiem. Visas dienas garumā gan nacionālā līmenī, gan Ķīnas vēstniecības pasaulē visus karogus nolaidīs pusmastā, piektdien paziņoja Valsts padome.

Jau ceturtdien Ķīnā četrpadsmit cilvēki nacionālā mērogā tika pasludināti par mocekļiem. Divpadsmit no viņiem ir mediķi, viens ir policists, bet viens – kāds vietējās kopienas darbinieks. Viņi visi ir Uhaņas iedzīvotāji un bija pirmie, kuri saskārās un strādāja ar Covid-19 pacientiem, paši inficējoties un letāli saslimstot.

Ķīnas propagandas medijs atzīmējis, ka viens no mocekļiem ir Uhaņas centrālās slimnīcas ārsts Lī, kurš jau 30. decembrī izteica pirmos brīdinājumus, bet policija viņu aicināja pārtraukt nepatiesu komentāru izpaušanu un vēlāk aizturēja. Pret viņu un septiņiem citiem ārstiem tika safabricēta lieta par "baumu izplatīšanu". Lai gan vietējās varas iestādes, ņemot vērā iedzīvotāju neapmierinātību ar tiesībsargu rīcību, vēlāk atvainojās, tās pēc ārsta nāves centās pieklusināt viņa pieminēšanu, izsaucot vēl lielāku neapmierinātību.

Negaidīti protesti Ķīnā izvērsās pirms nedēļas slimības izcelšanās vietā un epidēmijas sākotnējā epicentrā Uhaņā. Kad tika atcelta nacionāla mēroga blokāde Uhaņas reģionā dzīvojošajiem, blakus esošā Dzjansji reģiona līderi uz administratīvās robežas izvietoja policiju, lai nepieļautu Uhaņas iedzīvotāju iekļūšanu.

Rezultātā Uhaņas iedzīvotāji un pat reģiona policijas spēki uzbruka Dzjansji policistiem. Vissmagākās sadursmes izvērsās uz Jandzi upes tilta, kas ir arī reģionu administratīvā robeža. Kā redzams vairākos video, sadursmju laikā apgāzti pat vairāki policijas auto.

Vēlāk uz tilta personīgi ieradies Dzjansji Komunistiskās partijas sekretārs, kurš aicinājis izklīst, norādot, ka abu reģionu vadība radušos situāciju uz robežas jau risinot.

Lai gan protesti ir pārtraukti, tie skaidri demonstrēja Ķīnā pastāvošo savstarpējo diskrimināciju pret slimības smagāk skarto reģionu iedzīvotājiem, kuri joprojām tiek uzskatīti par citiem bīstamiem.

Līdz piektdienai Ķīnā jaunā koronavīrusa izraisītā saslimšana ar Covid-19 konstatēta 81 589 cilvēkiem, bet no tās miruši 3 318 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!