Foto: AFP/Scanpix/LETA

Čehijas pirmais vicepremjers Jans Hamāčeks ar čehu vēstnieku Krievijā, kā arī tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem un specdienestiem apspriedis iespēju noklusēt izmeklēšanas secinājumus, ka 2014. gada sprādzienus munīcijas noliktavās Vrbeticē sarīkojuši Krievijas aģenti, pretī par to pieprasot miljonu Krievijas Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" devu, atsaucoties uz saviem avotiem, apgalvo čehu izdevums "Seznam Zpravy".

Tāpat, apmaiņā par klusēšanu, čehu puse iecerējusi panākt Kremļa saimnieka Vladimira Putina piekrišanu gaidāmo tikšanos ar ASV prezidentu Džo Baidenu sarīkot Prāgā, publikācijas saturu atstāsta portāls "Currenttime".

Kā apgalvo medijs, tikšanās notikusi 15. aprīlī Čehijas Iekšlietu ministra birojā – uzreiz pēc tam, kad vicepremjers paziņoja par braucienu uz Maskavu. Pašai vizītei bija jābūt nedēļu vēlāk, taču tā nenotika.

Sanāksmē kopā ar Hamāčeku bijis arī valsts vēstnieks Krievijā Vitezslavs Pivonka, Čehijas izlūkdienestu Ārējo attiecību un informācijas biroja vadītājs Mareks Šimandls, militārās izlūkošanas direktors Jans Berouns un policijas priekšnieks Jans Šveidars. Vēlāk sanāksmei pievienojies arī prokurors Pāvels Zēmans. Taču klāt nav bijuši Čehijas Drošības dienesta pārstāvji – tieši šī organizācija nodarbojās ar 2014. gada sprādzienu izmeklēšanu.

Hamāčeks pēc šīs publikācijas noliedz, ka sanāksmē apspriests šāds jautājums. Vienīgā sarunu tēma bijusi sprādzienu sekas un attiecības ar Krieviju. Citi sanāksmes dalībnieki apstiprina tikai pašas tikšanās faktu, bet tās saturu nekomentē.

Hamāčeks viesoties Maskavā plānoja 19. aprīlī. Viņš bija izteicis vēlmi iegādāties Krievijas Covid-19 vakcīnas "Sputnik V".

Taču 17. aprīlī viņš no vizītes negaidīti atteicās. Tajā pašā dienā Čehija apsūdzēja Krievijas militārā izlūkdienesta GRU darbiniekus par Vrbetices ieroču noliktavu spridzināšanu 2014. gadā, un izraidīja 18 Krievijas diplomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!