Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kremlis devis rīkojumu pārtraukt Izraēlas organizācijas "Ebreju aģentūra" darbību Krievijā, kas var būtiski ietekmēt Krievijā dzīvojošo ebreju iespējas emigrēt uz Izraēlu, apgalvo medijs "The Jerusalem Post". Pati aģentūra vēlāk trešdien gan to noliegusi.

"Ebreju aģentūra" pēc tam nākusi klajā ar paziņojumu, ka patiešām saņēmusi vēstuli no Krievijas varasiestādēm saistībā ar organizācijas pārbaudēm, kurā tostarp pausta kritika, taču ne rīkojums pārtraukt darbību Krievijā, raksta "Alisrael news".

Iepriekš "The Jerusalem Post" publikācjā ziņots, ka Krievijas valdība ir likusi "Ebreju aģentūrai" pārtraukt visas operācijas valsts iekšienē. Šāds rīkojums dots vēstulē, kuru aģentūra saņēma no Krievijas Tieslietu ministrijas. Amatpersonas aģentūrā apstiprināja, ka vēstule saņemta, bet atbildi nekomentēja. Potenciālā atbilde šobrīd tiek izskatīta organizācijas birojos Jeruzalemē, konsultējoties ar Ārlietu ministriju un premjera biroju.

"Maskava saka, ka "Ebreju aģentūra" nelegāli vāc informāciju par Krievijas pilsoņiem. Mēs iepazīstināsim aģentūru Krievijas varas iestādēm un vērsīsimies pret tām organizētā veidā. Par to rūpēsimies vēstniecības līmenī. Mēs neizprotam argumentāciju par lūgumu pārtraukt "Ebreju aģentūras" darbību Krievijā, medijam sacīja kāda Izraēlas diplomātiskā amatpersona.

Ebreju kopienai Krievijā tiek uzlikts "dzelzs priekškars"

Rīkojums, kas piespiež "Ebreju aģentūru" pārtraukt darbu Krievijā, ir būtisks, jo tas varētu tieši iedragāt Krievijas ebreju spēju emigrēt uz Izraēlu. Tūkstošiem ebreju Krievijā ir sakārtojuši dokumentus un gaidījuši lidojumus, lai nokļūtu Izraēlā. Tomēr rietumvalstu sankcijas ietkmējušas lielāko daļu starptautisko aviokompāniju. Tās ir pārtraukušas lidojumus uz Izraēlu, tādēļ ebreji, kas vēlas izceļot ir "iestrēguši" Krievijā, norāda Izraēlas amatpersonas.

"Ebreju kopienas cilvēki jūt, ka tiek uzlikts dzelzs priekškars, un viņi baidās, ka nespēs izbēgt no valsts. Vairāki ebreji ir teikuši, ka Krievijas varas iestādes cenšas viņus arestēt un ka viņi baidās par savu dzīvību,"ziņoja avots no Krievijas ebreju kopienas.

"Man šorīt tika izklāstīts jautājums par Krievijas Tieslietu ministrijas lēmumu. Kā labi zināms, "Ebreju aģentūra" ir valdības un Izraēlas Alija (repatriācijas) un integrācijas ministrijas galvenā roka, lai palīdzētu ebrejiem no visas pasaules ieceļot Izraēlā, " norādīja Izraēlas Alija (repatriācijas) un integrācijas ministre Pnina Tameno-Šete.

"Mums jānodrošina, ka to darbības joma tiek saglabāta tāda, kāda tā ir bijusi visu gadu laikā. Es lūdzu premjeru sadarboties ar Maskavas administrāciju, lai atrisinātu šo problēmu. Es vēlos stiprināt ebreju kopienu Krievijā, kurai šajā laikā ir jāuztraucas par lēmuma sekām. Alija ir Krievijas ebreju pamattiesības, un mēs pārliecināsimies, ka tās tiek saglabātas," sacīja Tameno- Šete.

Savukārt Krievijas medijs RBC skaidroja, ka "Izraēlas "Ebreju aģentūra" Krievijā turpinās darbu saskaņā ar likumu". RBC mājaslapā teikts, ka aģentūrai "nav bijuši lūgumi apturēt savu darbu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!