Foto: AP/Scanpix
Nāvējošais koronavīruss, kurš visā pasaulē nogalinājis jau 18 cilvēkus, šķiet, ir spējīgs izplatīties no cilvēka uz cilvēku, atsaucoties uz veselības aizsardzības jomas amatpersonām, vēsts britu raidsabiedrība "Sky News".

Līdz šim fiksēti 33 inficēšanās gadījumi ar Āzijas pneimonijai jeb smagajam akūtās elpošanas sistēmas sindromam (SARS) līdzīgu jauno koronavīrusu (hCov-EMC). Jaunais koronavīruss (NCoV) izraisa pneimoniju un dažreiz nieru mazspēju.

Tas visvairāk līdzinās sikspārņu vīrusam un zinātnieki cenšas noskaidrot, vai tas izplatās ar sikspārņu, kamieļu vai kazu starpniecību. Pirmo reizi jauno vīrusu fiksēja 2012. gada nogalē, vairums inficēto bija devušies ceļojumos uz Kataru, Saūda Arābiju, Jordāniju un Pakistānu.

Kopš tā laika konstatēti vairāk nekā 30 saslimšanas gadījumi, no kuriem 18 bijuši letāli. Lielākā daļa nāves gadījumu reģistrēta Saūda Arābijā.

Saslimšanas gadījumi reģistrēti arī Jordānijā, Vācijā un Lielbritānijā, bet svētdien Francija apstiprināja, ka valstī ir fiksēti jau divi saslimšanas gadījumi ar šo vīrusu. Pēdējais inficētais ir 65 gadus vecs vīrietis.

nCoV-EMC ir radniecīgs nāvējošajam SARS vīrusam, kas pirms desmit gadiem parādījās Austrumāzijā, izsaucot satraukumu par iespējamo globālo pandēmiju. Toreiz SARS vīruss prasīja aptuveni 800 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!