Foto: EPA/LETA
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs asi nosodījis PSRS režīmu, nodēvējot to par totalitāru, kā arī staļinismu, uzsverot, ka tam nav nekā kopīga ar mūsdienām.

"Padomju Savienība bija ļoti sarežģīta valsts, bet, ja runā tieši, režīms, kas izveidojās Padomju Savienībā, nav nosaucams nekā citādi, kā tikai par totalitāru," intervijā laikrakstam "Izvestija" sacījis Medvedevs.

Krievijas valsts vadītājs arī asi kritizējis Josifa Staļina režīmu un centienus viņu slavināt mūsdienās. "Ja Staļinu vērtē valstiski, ja Staļina valdīšanas veidu vērtē no pēdējo gadu skatupunkta, kad attīstījusies jaunā Krievijas valsts, tad novērtējums ir nepārprotams: Staļins pret savu tautu ir veicis virkni noziegumu," paudis Medvedevs. "Un, neskatoties uz to, cik daudz viņš strādāja, neskatoties uz to, ko viņa valsts panāca, tas, ko viņš izdarīja pret saviem ļaudīm, nevar būt piedodams," teicis prezidents.

Turklāt, kā atzīmējis Medvedevs, "lielākajai daļai iedzīvotāju šī persona neizraisa pilnīgi nekādas siltas emocijas".

Krievijas prezidents arī noraidījis varbūtību, ka gaidāmajās 9. maija svinībās varētu būt redzami Staļina portreti. "Nekādā gadījumā nedrīkst runāt par to, ka mūsdienās atgriežas Staļinisms, kas mēs grasāmies atkal izmantot tā laika simboliku, ka mēs izmantosim tā laika plakātus, vai vēl darīsim kaut ko tamlīdzīgu. Tā nav un nebūs. Un tā, ja vēlaties, ir valsts pašreizējā ideoloģija un mans kā prezidenta novērtējums," piebildis Medvedevs.

Jau svētdien Maskavā notiks 9. maija jeb Krievijā, Uzvaras svētku, 65. jubilejas svinības. Iepriekš izskanēja varbūtība, ka Maskavā svētku laikā būs izkārti arī Staļinu slavinoši plakāti, tomēr Krievijas valsts vadība šādu iespēju izslēdza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!