Foto: EPA/LETA
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs piektdien paziņoja, ka Japānai būtu jāsaprot, ka Maskava neatdos strīdīgās Kuriļu salas, un ierosināja tur izveidot brīvo ekonomisko zonu.

"Visas Dienvidkuriļu salas ir Krievijas teritorija. Tā ir mūsu zeme," tiešraidē demonstrētā intervijā pavēstīja Medvedevs.

Tomēr Krievija un Japāna varētu apsvērt kopīgu ekonomisko projektu īstenošanu šajās salās, piebilda prezidents.

"Nekas mūs netuvina vairāk kā kopīgi ekonomiskie projekti. Mēs varam padomāt par vienotu ekonomisko zonu, brīvas tirdzniecības zonu, ikviens tur varētu pelnīt naudu, tur būtu īpašs mikroekonomikas klimats," sacīja Medvedevs. "Cilvēki tur ierastos strādāt, Japānas pilsoņi tur dotos strādāt, apciemotu vēsturiskās vietas, strādātu tur. Tas, manuprāt, ir pareizi un to es teicu savam japāņu kolēģim premjerministram Naoto Kanam, ielūdzot viņu vizītē uz Krieviju."

1945.gadā padomju karaspēka okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna uzskata par savām ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo Traktātu par tirdzniecību un 1855.gada robežām. Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma. Domstarpības par salām kavē robežas noteikšanu un miera līguma noslēgšanu pēc Otrā pasaules kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!