Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja paziņojusi, ka jebkādi mēģinājumi notriekt tās izšautās raķetes tiks uzskatīti par kara pieteikumu, raksta "Al Jazeera".

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna ietekmīgās māsas Kimas Jo Čengas otrdienas paziņojumā citēts Dienvidkorejas plašsaziņas līdzekļu ziņojums, kurā teikts, ka ASV plāno notriekt Phenjanas starpkontinentālās ballistiskās raķetes (ICBM), ja tās izmēģinājuma laikā tiks palaistas Klusā okeāna virzienā.

ASV un tās sabiedrotie nekad nav notriekuši Ziemeļkorejas ballistiskās raķetes, kas parasti tiek palaistas stāvos leņķos, lai netrāpītu kaimiņvalstīm, taču tagad šim jautājumam pievērsta papildu uzmanība, jo Phenjana devusi mājienus, ka tā izšaus vairāk raķešu pār Japānu.

Kima Jo Čenga sacīja, ka Phenjana jebkādu ASV militāru darbību pret tās stratēģiskajiem ieroču izmēģinājumiem uzskatīs par "kara pieteikšanu". "Klusais okeāns nepieder ASV vai Japānas kundzībai," viņa sacīja.

Asā retorika no Ziemeļkorejas izskan laikā, kad ASV un Dienvidkoreja atjauno un paplašina savas kopīgās militārās mācības pēc rekordlielā skaita Phenjanas raķešu izmēģinājumu pērn.
ASV pirmdien izvietoja bumbvedēju B-52 kopīgām mācībām ar Dienvidkorejas iznīcinātājiem, kuras Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija raksturoja kā spēka demonstrēšanu pret Ziemeļkorejas kodoldraudiem un raķešu draudiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!