Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV pirmā lēdija Melānija Trampa sekojusi sava vīra Donalda Trampa piemēram, vēl nesazinoties ar jaunievēlētā prezidenta Džo Baidena sievu Džilu, vēsta CNN.

Pati Melānija šajā dienā pirms četriem gadiem, kad viņas vīrs bija nupat ievēlēts par jauno valsts līderi, malkoja tēju kopā ar pirmo lēdiju Mišelu Obamu. Gluži tāpat to bija darījušas ASV "aizejošās un jaunās" pirmās lēdijas gadu gadiem pirms viņām. Šogad ir citādi.

Pirmā lēdija nav tikai prezidenta pavadītājs un kompanjons. Tas ir amats, kura pienākumos ietilpst Baltā nama austrumu spārna vadīšana, tostarp atbildība par vairumu prezidenta biroja sociālo un ceremoniālo norišu organizēšanu. Atkarībā no konkrētās dāmas ambīcijām pirmās lēdijas mēdz spēlēt arī būtisku politisku lomu. Šo pienākumu veikšanai pirmajai lēdijai ir pakļauts liels personāls, tostarp savs sabiedrisko attiecību birojs. Dāmas gan pašas par šo pienākumu pildīšanu nesaņem algu, ko iepriekš jau kritizējuši vairāki prezidenti.

Trampa personīgā dienaskārtība kopš vēlēšanām esot brīva un viņš vairumu laika pavadot golfa spēlē, kā arī pirmā lēdija neesot aizņemta ar rūpaliem un nekas nestāvot ceļā pienākumu ceremoniālai nodošanai nākamajiem Baltā nama saimniekiem. Tomēr, pat, ja Melānija to vēlētos, viņu no tikšanās ar Džilu, visticamāk, attur Trampa atteikšanās atzīt sakāvi vēlēšanās, CNN norādījis kāds pirmajai lēdijai tuvu stāvošs avots.

Bijušās pirmās lēdijas Lauras Bušas biroja vadītāja Anita Makbraida medijam savukārt atzīmējusi, ka Melānija laiku pa laikam ir paudusi viedokļus, kas atšķiras no viņas vīra uzskatiem, un līdz ar to šis brīdis ir vērtējams kā sarežģīts. Viņas aicinājums Džilai varētu būt vērtējams kā absolūta pretestība tam, ko dara prezidenta administrācija. Kad Tramps mainīs nostāju, arī Melānija nekavēsies "laipni un profesionāli" uzņemt ienākošo administrācju, norādījis Melānijai tuvs avots.

Inaugurācijas diena ir līdz minūtei saplānots notikums, kurā vienu ģimeni aizstāj otra līdz pat tādiem sīkumiem kā ledusskapju piepildīšana un garderobes pārvietošana skapjos, nerunājot nemaz par organizatoriskām pārmaiņām ēkā, piegāžu auto grafika izveidi, jo jāpārved ne tikai pirmās ģimenes, bet desmitiem darbinieku darba un privātās mantas. Lai gan Džila ir profesionāle, kura pazīst Balto namu, un ar lielu administrēšanas pieredzi, katra pienākumu pārņemšanas diena šo pāreju padara aizvien sarežģītāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!