Foto: AP/Scanpix

Krievijas karavīri, izmantojot apdullinošās granātas, ir sagrābuši gandrīz visas ēkas un ieroču krājumus Ukrainas armijas bāzē Nr. 4515 Krimas lidostā Belbekā, pirmdien ziņo aģentūra UNIAN.

Krievu karavīri Belbekā ieradās pirms trīs diennaktīm, vispirms ieņemot ēku, kurā parasti notiek delegāciju pieņemšana, laikrakstam "Ukrainskaja Pravda" stāsta bāzes apsardzes rotas karavīrs Romāns Beregovojs.

Nākamajā dienā uzbrucēji pārņēma lidmašīnu angārus un aplenca sardzes ēku, viņš stāsta.

"Šodien krievi uzbruka sardzei, meta trokšņa granātas. Sākumā teica atdot ieročus. Sardze atteicās. Vakarā sāka mest trokšņa granātas. Mēs neatbildējām, jo nebija pavēles no augšas," stāsta Beregovojs.

"Viņi savāca ieročus. Mums nebija pavēles sākt kauju. Mēs neatbildējām provokācijām. Atdevām sardzi, atdevām noliktavas," papildina karavīrs.

Viņš stāsta, ka pašlaik krievi ir ieņēmuši gandrīz visu bāzi, izņemot administratīvo ēku un karogus, kas tagad tiek aizsargāti, norāda Beregovojs. Karavīrs uzsver, ka komandieris un visa vienība ir gatavi cīnīties.

Tikmēr kāds virsnieks no bloķētas Ukrainas kara bāzes Nr. 2382 Balaklavā stāsta, ka ukraiņi bāzi aizstāvējuši ar stekiem un vairogiem, bet krievi nākuši virsū ar ložmetējiem, ziņo "Espresso TV".

Turklāt ukraiņu karavīriem piedāvāts pāriet "Krievijas armijā", viņš stāsta. "Divos naktī mūsu karavīrus noguldīja uz grīdas un slānīja kā kaķēnus," atklāja virsnieks.

"Delfi" jau vēstīja, ka aizvadītajās dienās spriedze Ukrainā sasniegusi jaunus augstumus. Krimā svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas Krievijas armijas vienības. Tikmēr Maskavā ir sākusies "devalvācijas panika" un iedzīvotāji maina rubļus pret ārvalstu valūtām.

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Savukārt Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā notikuši protesti un piketi pret Krievijas armijas invāziju Ukrainas teritorijā. Maskavā notika arī vērienīgs Putina politikas atbalsta gājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!