Foto: Kadri no video

Pēc pirmajām lielajām sadursmēm starp migrantiem un Polijas drošības iestāžu darbiniekiem uz Baltkrievijas-Polijas robežas, Baltkrievijas militārpersonas migrantus konvojēja atpakaļ uz iepriekšējo apmetnes vietu mežā netālu no Kuzņicas-Bruzgu kontrolpunkta.

Kuzņicas-Bruzgu kontrolpunkta baltkrievu pusē pirmdien ielaistie migranti pēc pirmās pavadītās nakts no baltkrieviem saņēmuši dzeloņdrāšu knaibles, ar kurām masveidīgi notika mēģinājumi žogu sagraut, kā arī pa poļiem tika mesti akmeņi. Polijas varasiestādes savukārt atbildēja ar ūdens metēju un asaru gāzes šaltīm. Dažādos publicētos video dzirdamas un redzamas arī trokšņu un dūmu granātas, par kuru izcelsmi gan izskanējusi pretrunīga informācija.


Baltkrievijas propagandas kanālu vēstījums no robežas uzteica migrantu panākumus žoga postīšanā. Tomēr pēc vairākām stundām asās sadursmēs migranti atkal tika izvesti no kontrolpunkta, un devās uz iepriekšējo apmetnes vietu mežā. Polijas varasiestādes jau pirmdien ziņoja, ka Baltkrievu amatpersonas saved apmetnes vietā jaunus malkas krājumus, netieši norādot uz plāniem šo apmetni atjaunot.


Baltkrievijas drošības iestāžu darbinieki pirmdien, 15. novembrī, mainīja līdzšinējo taktiku, vairākus tūkstošus lielu migrantu pūli ielaižot Kuzņicas-Bruzgu kontrolpunkta savā pusē. Polijas varasiestādes jau kopš agra rīta bija novērojušas aizvien lielāku baltkrievu drošības iestāžu pārstāvju klātbūtni migrantu nometnē, kā arī fiksējuši, ka klātienē sižetus ieradušies veidot gan Baltkrievijas, gan Krievijas propagandas kanālu žurnālisti.

Pirmdienas priekšpusdienā migranti mobilizēti sapakot somas un doties uz robežpunktu, no kura bruņotas Baltkrievijas militārpersonas ar suņiem līdz tam viņus turēja atstatus.

Migranti kā instruments, lai panāktu dialogu ar Eiropas Savienībā neatzītā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīma pārstāvjiem tiek izmantoti jau kopš vasaras, taču pirmo masveidīgo migrantu pārvietošanu uz robežpunktu Baltkrievijas amatpersonas sarīkoja pirms nedēļas, 8. novembrī, kad pie Kuzņicas-Bruzgu robežpārejas punkta ieradās pirmie aptuveni 3000-4000 migrantu. Baltkrievu amatpersonas viņus neielaida robežpārejas punktā un migranti izveidoja nometni blakus esošajā mežā.

Bruņotās baltkrievu militārpersonas joprojām neļauj migrantiem pamest robežu, lai dotos atpakaļ uz Minsku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!