Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas apvienošanās ministra amata kandidāts Lī Injungs izteicies, ka viņa valstij vajadzētu atlikt ikgadējās militārās mācības ar ASV, lai no jauna sarunās iesaistītu Ziemeļkoreju, raksta aģentūra "Reuters".

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins jau iepriekš paudis vēlmi atsākt dialogu ar Ziemeļkoreju. Sarunas starp ASV un Ziemeļkoreju par Korejas pussalas denuklearizāciju ir iestrēgušas.

Phenjana jau ilgstoši paudusi neapmierinātību ar ASV-Dienvidkorejas veiktajām militārajām mācībām, jo uzskata tās par gatavošanos komunistiskās valsts invāzijai.

Injungs apgalvo, ka mācību atcelšana vai vismaz to mēroga samazināšana varētu pārliecināt Ziemeļkoreju atgriezties pie sarunu galda.

Jaunā koronavīrusa pandēmija arī ir sarežģījusi ikgadējo ASV-Dienvidkorejas militāro mācību plānošanu. Abas valstis vēl lemj par manevru mērogu, apjomu un laiku, kad tos rīkot, ziņojušas Dienvidkorejas amatpersonas.

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis saspīlējums starp Phenjanu un Seulu. Ziemeļkoreja arī uzspridzinājusi abu Koreju sadarbības biroja ēku.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns aizvadījuši divus samitus. Otrais no tiem notika Vjetnamā 2019. gada februārī, bet noslēdzās priekšlaicīgi, jo valstu līderiem neizdevās panākt abpusēji pieņemamu vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!