Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrija "vairs nevar garantēt mājvietas" patvēruma pieprasītājiem, kas tagad ierodas valstī, ceturtdien paziņoja tieslietu un migrācijas ministrs Morgans Johansons.

"Akūtā problēma šodien ir tā, ka patvēruma meklētāju skaits pieaug ātrāk, nekā mēs spējam sarūpēt mājvietas," sacīja ministrs.

Imigrantiem, kas turpmāk ieradīsies, būs jāsaka, ka Zviedrijā "mājvietu nav", un viņiem būs jāizlemj par atgriešanos Dānijā vai Vācijā vai arī jāatrod mājoklis pašiem uz savu roku.

"Mums arī ir zināmi ierobežojumi tam, ar ko mēs varam tikt galā," piebilda ministrs.

Daudzi imigranti ir izbraukuši cauri Vācijai, kur apstākļi arī sāk kļūt spiedīgi, viņi ir noguruši gaidīt tur statusa apstiprinājumu un nevēlas dzīvot teltīs, sacīja Johansons.

"Viņiem būs jāizvēlas, - vai nu palikt Vācijā, kur viņiem ir mājvietas, vai arī doties uz Zviedriju," norādīja ministrs, piebilstot - cerams, ka vēstījums par mājvietu trūkumu Zviedrijā atstās iespaidu uz imigrantu pieplūdumu.

Līdzās mājvietu trūkumam problēma arī ir tā, ka Zviedrijas patvēruma pieteikumu izskatīšanas sistēma ir pārslogota.

"Drīz tie būs divi gadi," atzina ministrs, izsakoties par laiku, kādā tiks saņemta atbilde uz patvēruma pieteikumu.

Kā trešdien paziņoja premjerministrs Stēfans Levēns, Zviedrija aicinās Briseli pārvietot uz citām Eiropas Savienības (ES) valstīm zināmu daļu Zviedrijas uzņemto patvēruma pieprasītāju.

"Zviedrija ir uzņēmusies neproporcionāli lielu atbildību, salīdzinot ar citām ES valstīm, un tagad mēs esam ārkārtīgi pārslogoti," rakstiskā paziņojumā atzinis premjers.

Sagaidāms, ka Zviedrijā ar tās 9,8 miljoniem iedzīvotāju šogad ieradīsies 190 000 nelegālo imigrantu. Zviedrija ES valstu vidū ir viena no līderēm, kas proporcionāli tās iedzīvotāju skaitam uzņem teju lielāko patvēruma meklētāju daudzumu.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies jau vairāk nekā 757 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Infografika par nelegālo imigrantu maršrutiem uz ES apskatāma aģentūras LETA mājaslapas sadaļā "Infografikas".

http://stor1.leta.lv/za-feb3f20/ig/a/e/1/ae1c6a06-e601-4004-affd-79b73a3fa8fe/index.56309aa790799.html

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!