Krievijas kosmiskā stacija "Mir" nogāzīsies 22.martā agri no rīta, ceturtdien paziņoja Krievijas kosmisko lidojumu vadības centra preses sekretārs Vsevolods Latiševs. Aizvadītās diennakts laikā stacijas orbīta ir pazeminājusies par 2,4 kilometriem, un šobrīd komiskais aparāts atrodas 238,5 kilometru attālumā no Zemes.
Krievijas amatpersonas līdz šim nav sniegušas tik precīzas ziņas par 15 gadus vecā orbitālā kompleksa nogāšanu.

Latiševs sarunā ar AFP pastāstīja, ka "Mir" iegāzīsies Klusajā okeānā "aptuveni astoņos no rīta".

Naktī uz 21.martu Krievijas kosmisko lidojumu vadības centra amatpersonas dos stacijai nolaišanās impulsu, lai panāktu tās sasvēršanos un ieiešanu Zemes atmosfērā. Paredzams, ka lielākā daļa kosmiskā aparāta krītot sadegs, bet tā atlūzas iegāzīsies Klusajā okeānā.

Lidojumu vadības centra vadītājs Vladimirs Solovjovs paziņoja, ka "Mir" izvešanas no orbītas un nogremdēšanas shēmas variantus speciālisti ir apsprieduši vairāk nekā 50 000 reižu un ir gatavi jebkurai neparedzētai situācijai. Viņš piebilda, ka stacijas aparatūras bojājumu gadījumā būs iespējams izmantot kravas kosmosa kuģa "Progress" iekārtas.

No 21. līdz 22.martam plānots pazemināt stacijas orbītas attālumu no Zemes līdz 220 kilometriem. Komisko lidojumu vadības centrs uzsver, ka 220 km liels orbītas augstums nav kritisks. Ja gadīsies kas neparedzēts, stacija šādā augstumā paliks vēl dažas dienas, kamēr būs iespējams to izvest no orbītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!