Bijušais Sanktpēterburgas mērs un Krievijas demokrātiskās kustības veterāns Anatolijs Sobčaks naktī uz svētdienu miris no sirdslēkmes 62 gadu vecumā Kaļiņingradas apgabala Svetlogorskas kūrorta viesnīcā "Rusj", svētdien paziņoja apgabala administrācijas amatpersonas.
Sobčaka mirstīgās atliekas svētdien aizvedīs uz Sanktpēterburgu, kur viņš tiks apbedīts kādā no pilsētas kapsētām.

Sobčaks kopš ceturtdienas uzturējās Kaļiņingradas apgabalā pēc apgabala gubernatora Leonīda Gorbenko ielūguma un tikās ar sabiedrību kā Krievijas prezidenta vietas izpildītāja Vladimira Putina uzticības persona.

Sobčakam esot Sanktpēterburgas mēra amatā, Putins bija viņa pirmais vietnieks.

Putins savā prezidenta komandā ir iesaistījis daudzus bijušos kolēģus no Sanktpēterburgas, un kāda avīze pa jokam nosauca Kremli par "Putinburgu pie Maskavas upes". Arī Sobčaks bijis izraudzīts valdības amatam.

Anatolijs Sobčaks piedzima 1937.gada 10.augustā Sibīrijas pilsētā Čitā grāmatvežu ģimenē, pabeidza Ļeņingradas Valsts universitātes Juridisko fakultāti un strādāja šajā universitātē par ekonomisko tiesību profesoru, no 1989. līdz 1991.gadam bija PSRS tautas deputāts.

Sobčaks bija viens no pirmajiem vēlākā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina sabiedrotajiem Padomju Savienības prezidenta Mihaila Gorbačova vadītajā Tautas deputātu kongresā 1989.gadā. 1990.gadā Sobčaks izstājās no Padomju Savienības Komunistiskās partijas (PSKP).

Puča laikā 1991.gada augustā Sobčaks pārliecināja Ļeņuingradas kara apgabala pavēlnieku nepildīt pučistu pavēles. Viņš piedalījās jaunas Krievijas konstitūcijas izstrādāšanā, kas tika pieņemta 1993.gada decembrī.

1990.gadā Sobčaks tika ievēlēts par Ļeņingradas (tagadējās Sanktpēterburgas) pilsētas tautas deputātu padomes (TDP) deputātu un vēlāk - par TDP priekšsēdētāju. No 1991.gada 12.jūnija līdz 1996.gada vasarai viņš bija pilsētas mērs un panāca, ka tā 1992.gadā atguva seno Sanktpēterburgas nosaukumu.

Sobčaks atstāja mēra amatu 1996.gadā, vēlēšanās zaudējot tagadējam Sanktpēterburgas pilsētas gubernatoram Vladimiram Jakovļevam.

1998.gada rudenī Sobčaks iestājās partijā "Demokrātiskā Krievija" un kļuva par tās sabiedriskās padomes vadītāju. Pirmdien viņš tika ievēlēts par Pēterburgas Politiski konsultatīvās padomes priekšsēdētāju, kura apvieno vairāk nekā desmit pārsvarā demokrātiskas un liberālas partijas un kustības.

Bijušā mēra veselību ievērojami pasliktināja 1995.gada beigās pret viņu uzsāktā apsūdzību kampaņa. Sobčaks tika apsūdzēts korupcijā, kukuļņemšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Sobčaks 1995.gadā kļuva par liecinieku tā sauktajā firmas "Renesanse" ("Reņessans") lietā par varas ļaunprātīgu izmantošanu pilsētas vadībā, bet 1998.gada 2.septembrī Krievijas Ģenerālprokuratūra pret viņu ierosināja kukuļņemšanas lietu, kas tika slēgta 1999.gada beigās.

1997.gada novembrī pēc Sobčaka pārciesta infarkta bijusī sieva Ludmila Naprusova aizveda viņu ārstēties uz Parīzi. Sobčaks atgriezās Krievijā 1999.gada jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!