Foto: LETA
Pēc smagas slimības 79 gadu vecumā miris žurnālists Džordžs Espers – pasaulslavenais reportieris, kurš 1975.gadā Vjetnamas kara pēdējās dienās dramatiskās ASV armijas bēgšanas laikā atteicās pamest savu posteni un ziņoja pasaulei par notikumiem pēc Saigonas krišanas Vjetkonga rokās.

Žurnālista dēls, paziņojot par tēva nāvi, sacīja, ka viņš bijis "pašaizliedzīgs cilvēks", kas pilnībā nodevies savam darbam. "Viņam patika ceļot pa pasauli un gādāt ziņas "Asoociated Press"," sacīja Tomass Espers.

Leģendārais žurnālists lielāko daļu mūža strādāja informācijas aģentūrā "Associated Press".

Espers atteicās evakuēties no Saigonas kopā ar pēdējām ASV armijas daļām un diplomātiem. Viņa 1975.gada 30.aprīļa apraksti vēsta par notikumiem pēc Saigonas krišanas Ziemeļvjetnamas karaspēka rokās, un tie nonāca uz laikraksta "New York Times" titullapas.
Arī vēlāk Espers ziņoja par daudzām traģēdijām un notikumiem pasaules "karstajos punktos", piemēram, no Līča kara 1991.gadā un Džonstaunas slaktiņa Gajānā, kur 1978.gada 18.novembrī amerikāņu mācītājs Džims Džonss nonāvēja 914 savus sekotājus, ieskaitot 270 bērnus un sevi, liekot viņiem dzert ar cianīdu saindētus dzērienus. Tie kulta locekļi, kuri atteicās, tika nošauti.
Espers atgriezās Vjetnamā 1993.gadā, lai kļūtu par pirmā AP Hanojas biroja vadītāju. No darba AP viņš aizgāja 2000.gadā, kļūdams par Virdzīnijas Universitātes žurnālistikas profesoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!