Mjanmas militārais režīms 2010. gadā gatavs nolikt pilnvaras un valstī varu atdot pilsoniskai valdībai, ceturtdien paziņojis Mjanmas Valsts miera un attīstības padomes (VMAP) priekšsēdētājs, kurš ir arī valdības funkciju izpildītājs, ģenerālis Tans Šve.
Pēc viņa vārdiem, militārā VMAP savas funkcijas likumīgi ievēlētai valdībai, kas tiktu noformēta pēc vispārēju vēlēšanu principiem un rezultātiem, nodos 2010. gadā, kad saskaņā ar valdības plāniem notiks pāreja uz pilsonisku pārvaldes sistēmu.

Pirms tam šī gada maijā paredzēts referendums par jaunas valsts konstitūcijas pieņemšanu, kurā paredzēts iekļaut valdības formēšanas principu pēc parlamentārā vairākuma.

Šve teicis, ka šis VMAP lēmums nodot varu pilsoniskai administrācijai apliecina valsts šī brīža valdības nodomus pildīt pienākumus, kurus 2003. gadā tā uzņēmās ar ANO starpniecību, proti, īstenot t.s. "ceļa karti", kas sastāv no septiņiem plāna punktiem, lai valsts pakāpeniski pārietu uz demokrātisku iekārtu.

Pilsoniskai administrācijai Mjanmā (toreiz – Birmā) bija jābūt jau 1991. gadā, taču militārais režīms toreiz atteicās atzīt parlamenta vēlēšanu rezultātus. Tas noveda pie Mjanmas starptautiskās izolācijas un ekonomiskām sankcijām no rietumu pasaules puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!