Foto: EPA/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) īpašais ziņotājs Mjanmā vēstījis, ka valsts bruņotie spēki kopš apvērsuma nogalinājuši vismaz 70 cilvēkus, raksta "Al Jazeera".

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Kopš apvērsuma Mjanmu pārņēmuši protesti pret armijas īstenoto varas sagrābšanu. Demonstrāciju laikā notikušas arī sadursmes starp protestētājiem un armiju.

Cilvēktiesību izmeklētājs Tomass Endrjūss ceturtdien ANO Cilvēktiesību padomē sacīja, ka "Mjanmas valsti kontrolē slepkavīgs, nelikumīgs režīms". Vairāk nekā puse nogalināto bija jaunāki par 25 gadiem, sacīja Endrjūss, piebilstot, ka kopš apvērsuma nelikumīgi aizturēti vairāk nekā 2000 cilvēku un pieaug vardarbība.

"Ir plaši video pierādījumi, kas apliecina, ka drošības spēki piekauj protestētājus, mediķus un apkārtējos. Ir video, kuros redzams, kā karavīri un policija sistemātiski pārvietojas pa mikrorajoniem, iznīcinot īpašumu, izlaupot veikalus, patvaļīgi arestējot protestētājus un garāmgājējus," viņš teica.

Endrjūss aicināja noteikt daudzpusējas sankcijas pret augstākajiem militārajiem līderiem un galvenajiem valsts ieņēmumu avotiem, tostarp armijas kontrolē esošajiem uzņēmumiem un Mjanmas naftas un gāzes uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!