Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kopš februārī notikušā militārā apvērsuma Mjanmas drošībnieki ir nogalinājuši vismaz 43 bērnus, atsaucoties uz bērnu tiesību aizsardzības organizāciju "Glābiet bērnus", vēsta raidsabiedrība BBC.

Kopējais upuru skaits, armijai vēršoties pret plašajiem tautas protestiem, ir sasniedzis 536, norāda vietējās aktīvistu grupas. Nemieri Mjanmā sākās pirms diviem mēnešiem, kad armija pārņēma kontroli pār valsti.

Sākotnēji plašos pret apvērsumu noskaņoto iedzīvotāju pūļus armija centās izkliedēt ar ūdens lielgabaliem, tad lietā tika liktas gumijas lodes, līdz nonāca arī līdz kaujas munīcijai. Nāvējošākā protestu diena bija pagājusī sestdiena, kad no armijnieku lodēm krita vairāk nekā 100 cilvēku.

Aculiecinieki stāsta, ka armijnieki uzbrukuši nejaušiem cilvēkiem uz ielām un pat viņu mājās. Jaunākais upuris ir septiņus gadus veca meitene, kas nogalināta policijas reida laikā kādā mājā.

Tāpat savā mājā Mandalejā vai tiešā tās tuvumā nošauts 14 gadus vecs zēns, kāds 13 gadus vecs zēns nošauts, kad rotaļājies uz ielas.

"Glābiet bērnus" norāda, ka nozīmīgs varētu būt arī cietušo bērnu skaits. Organizācija min piemēru, ka kāds gadu vecs bērns sašauts acī ar gumijas lodi.

"Bērni ir liecinieki vardarbībai un šausmām. Ir skaidrs, ka Mjanma vairs nav droša vieta bērniem," teikts organizācijas paziņojumā.

Mjanmā notiekošā vardarbība ir izpelnījusies starptautisku nosodījumu. Vairākas valstis, tostarp ASV un Lielbritānija, paziņojušas par sankcijām pret apvērsuma līderiem un ar armiju saistītiem uzņēmumiem.

Savukārt Krievija stiprina saites ar apvērsusmu veikušo huntu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!