Foto: AP/Scanpix

Moldovas policija sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) pēdējo piecu gadu laikā novērsusi četrus mēģinājumus pārdot kodolmateriālus Tuvo Austrumu ekstrēmistiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nesenākais no gadījumiem noticis februārī, kad slepenajiem aģentiem tika piedāvāts liels daudzums radioaktīvā cēzija, BBC atsaucas uz aģentūras AP ziņoto.

Domājams, ka liela daļa materiāla nākusi no Krievijas. Tāpat izmeklētāji uzskata, ka dažiem kontrabandistu grupējumiem ir saites ar Krievijas izlūkdienestiem.

Moldovas policija un tieslietu iestādes šo informāciju aģentūrai AP atklājušas, lai norādītu uz to, cik bīstams ir kļuvis radioaktīvo materiālu melnais tirgus.

"Mēs varam gaidīt vairāk šādu lietu. Kamēr kontrabandisti domās, ka var nepieķerti nopelnīt lielu naudu, viņi to turpinās darīt," AP stāsta Moldovas policijas pārstāvis Konstantīns Maličs.

Attiecību pasliktināšanās starp Krieviju un Rietumiem ir padarījusi daudz grūtāk izsekojamu to, vai kontrabandistiem ir izdevies pārdot no Krievijas nākušu radioaktīvo materiālu, uzsver aģentūra.

Daudzos gadījumos policija darījumus izjaukusi to agrīnajā stadijā, bet grupējumu līderiem izdevies paglābties, iespējams, ar visu kontrabandas preci, raksta AP.

Foto: AP/Scanpix

Cēzija lietas gadījumā kontrabandists vēlējies 2,5 miljonus eiro par kodolmateriāla daudzumu, ar kuru pietiktu vairāku pilsētas ielu piesārņošanai.

"Tu vari izgatavot netīro bumbu, kas būs perfekta "Islāma valstij". Ja tev ir ar viņiem kontakti, darījums ies gludi," nelegālais tirgonis teicis par pircēju maskētam slepenajam aģentam tikšanās laikā Kišiņevā.

Par paraugu viltus pircējam piedāvāts mazāk radioaktīvā cēzija 135 flakons (titulattēlā).

Citā aģentūrai AP atklātā gadījumā 2010. gādā par izlietota urāna cilindra gabala pārdošanu tika arestētas trīs personas.

Savukārt 2011. gadā izmeklētāji izjauca mēģinājumi potenciālam pircējam Tuvajos Austrumos pārdot ieroču kvalitātes urānu.

Pērn par nebagātināta urāna parauga pārdošanu par 15 000 dolāru (13 360 eiro) tika arestēti seši cilvēki, bet vēl pieci aizbēga, informē aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!