Foto: AP/Scanpix

Zimbabves prezidents Roberts Mugabe trešdien parakstījis jauno konstitūciju, kas aizvietos pirms 33 gadiem, Lielbritānijas koloniālas varas sabrukuma laikā veidotu pamatlikumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Jaunā konstitūcija, kas pārliecinoši atbalstīta martā notikušajā referendumā, ierobežo prezidenta varu un samazina prezidēšanas laiku līdz diviem termiņiem, tomēr dokumentam nebūs atpakaļejoša spēka un 89 gadus vecais Mugabe, kurš pie varas ir jau 33 gadus, varēs kandidēt gaidāmajās vēlēšanās un teorētiski noturēties pie varas vēl 10 gadus.

Svinīgā konstitūcijas parakstīšana notika Zimbabves galvaspilsētā Hararē. Līdzās prezidentam atradās viņa galvenais politiskais konkurent un premjerministrs Morgans Cvangira, kā arī viceprezidents Džoise Mudžuru.

Mirklī, kad ilggadējais politiķis un līderis parakstīja dokumentu, un nolika pildspalvu, klātesošie politiķi vēsturisko brīdi sveica ar aplausiem, apraksta "Reuters".

Jaunā konstitūcija ir izveidota kā daļa no Mugabes un Cvangira varas dalīšanas darījums pēc strīdu un vardarbības pavadītajām 2008. gada prezidenta vēlēšanām.

29. jūnijā beidzās pilnvaras parlamentam, kura koalīcija izveidota tās pašas abu politiķu vienošanās ietvaros. 90 dienu laikā pēc šī datuma ir jānotiek prezidenta un parlamenta vēlēšanām.

Tomēr balsošanas sarīkošanai vēl ir nozīmīgi šķēršļi. Nav atrasti nepieciešamie 130 miljoni dolāru (70 miljoni latu) un nav panākta vienošanās ar ārvalstu novērotājiem, skaidro "The Guardian". Harare ir noraidījusi ANO un citu donoru palīdzības piedāvājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!