Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas iestāšanās NATO nav pieļaujama, jo Kijeva varētu mēģināt ar spēku atgūt 2014. gadā Krievijas okupēto Krimas pussalu, tādu skaidrojumu otrdien sniedzis Kremļa saimnieks Vladimirs Putins.

"Iztēlosimies, ka Ukraina ir NATO locekle. Sākas operācija Krimā (par Donbasu es nerunāju). Tā ir suverēna Krievijas teritorija. Mums, ko, karot pret NATO bloku? Kāds padomāja? Izskatās, ka nē," Putina teikto citē medijs RBK.

Putins arī paziņoja, ka ASV ir ignorējušas Krievijas principiālās bažas par drošību un ka Rietumu atbildē uz Krievijas prasībām nav bijušas adekvātas atbildes uz trīs svarīgiem punktiem – par NATO tālāku nepaplašināšanos, par uzbrukuma ieroču neizvietošanu tuvu Krievijas robežām un par NATO militārās infrastruktūras atgriešanos 1997. gada robežās.

Ukraina ir paudusi vēlmi iestāties NATO, taču ceļš uz aliansi Ukrainai varētu būt ilgs, un arī NATO nav izrādījusi gatavību Ukrainu uzņemt tuvākajā laikā.

Vēstīts, ka kopš novembra pastāv bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!