Pakistānas prezidents Pervezs Mušarafs ASV laikrakstā publicētā intervijā paziņojis, ka viņam nav plānu atkāpties no amata pēc opozīcijas partiju pārliecinošās uzvaras parlamenta vēlēšanās pār viņu atbalstošajām partijām.
"Nē, vēl ne. Mums ir jāvirzās uz priekšu tādā veidā, kas Pakistānai atnesīs stabilu demokrātisku valdību," pavēstīja Mušarafs, atbildot uz "Wall Street Journal" jautājumu, vai viņš atkāpsies no amata.

Mušarafs otrdien saskārās ar arvien biežākiem aicinājumiem atkāpties, opozīcijas partijām virzoties uz koalīcijas valdības veidošanu.

Ja viņš paliks amatā, viņam varētu nākties strādāt kopā ar partijas "Pakistānas Musulmaņu līgas - N" (PML-N) līderi Navazu Šarifu, kuru prezidents apsūdzējis par mēģinājumu nogalināt viņu.

Mušarafs 1999. gadā apvērsumā Šarifu gāza no premjerministra amata.

"Prezidentam nav mandāta dalīties varā ar premjerministru," paziņoja Mušarafs. "Sadursme būtu, ja premjerministrs un prezidents censtos viens no otra atbrīvoties. Es tikai ceru, ka viņš izvairīties no šīm sadursmēm. Es vēlētos strādāt ar jebkuru partiju un jebkuru koalīciju, jo tas ir Pakistānas interesēs."

Ka ziņots, Pakistānas parlamenta vēlēšanās pirmdien visvairāk balsu saņēma divas lielākās opozīcijas partijas - atentātā nogalinātās Benaziras Bhuto savulaik vadītā Tautas partija (PPP) un Šarifa vadītā "Pakistānas Musulmaņu līga - N" (PML-N). Par abām lielākajām opozīcijas partijām kopā balsojuši 60% pakistāniešu.

Balsošana Pakistānas vēlēšanās notika par 272 parlamenta deputātu vietām. Vēl desmit ir rezervētas reliģiskajām minoritātēm, bet 60 sievietēm rezervētās vietas tiek proporcionāli sadalītas 5% barjeru pārvarējušo partiju starpā. Kopumā parlamentā ir 342 deputātu vietas.

Centrālā vēlēšanu komisija ir apkopojusi neoficiālos datus par 253 deputātu vietām. No tām PPP ieguvusi 86, Šarifa partija - 65, bet līdz šim valdošā Mušarafa atbalstītāju partija "Pakistānas Musulmaņu līga - Q" (PML-Q) - 37 vietas.

Musulmaņu partiju apvienība, kas arī atbalsta Mušarafu, vēlēšanās piedzīvojusi sakāvi, toties labāk, nekā gaidīts, veicies mazo reģionālo partiju un neatkarīgajiem kandidātiem.

Deputātu vietas nav ieguvušas vairākas Mušarafa atbalstītāju partijas prominences - viņu vidū PML-Q priekšsēdētājs, premjera amata kandidāts, kā arī vairāki Mušarafa valdības ministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!