Polijā dārgumu mednieki sākuši rakšanas darbus aizgruvušā pazemes tunelī cerībā atrast tur leģendāro nacistu "zelta vilcienu".

Pie darba ķērušies divi racēji, bet kopumā darbos tiks iesaistīti aptuveni 35 cilvēki.

Pagājušā gada augustā pasaules preses uzmanību piesaistīja divu vīru paziņojums, ka viņi, izmantojot radaru, kas spēj caurskatīt zemes virskārtu, Valbžihas apkārtnē atraduši nacistu bruņuvilcienu.

Tolaik polis Pjotrs Kopers un viņa vācu partneris Andreass Rihters apgalvoja, ka uzgājuši vairākus vilciena vagonus 98 metru kopgarumā, kas atrodas astoņu līdz deviņu metru dziļumā.

Arheologi amatieri gan uzskata, ka vagonos galvenokārt atrodami dažādu ieroču prototipi, nevis dārgumi, par kuriem vēsta leģenda.

Saskaņā ar leģendu 1945. gada sākumā nacistiskā armija, bēgot no padomju spēku tuvošanās, toreizējā Breslavā (tagadējā Vroclavā) glabāto salaupīto zeltu, dārglietas un citas vērtības sakrāva vilcienā un mēģināja izvest.

Pēc dažām ziņām, vilcienā varētu atrasties arī leģendārā "Dzintara istaba", par kuras likteni nekas nav zināms kopš 1945. gada aprīļa, kad tā pazuda toreizējā Kēnigsbergā (tagadējā Kaļiņingrada).

"Zelta vilciens" tā arī nekad nesasniedza savu galamērķi, bet neskaidros apstākļos pazuda tagadējās Polijas dienvidrietumos.

Lai gan pagaidām ir maz pierādījumu, kas liecinātu par abu dārgumu mednieku paziņojuma patiesumu, viņi ir apņēmības pilni vilcienu atrast.

Komanda plāno koncentrēties uz rakšanu trīs punktos, ierokoties sešu metru dziļumā. Pirmie rezultāti tiek gaidīti nedēļas laikā.

Drošības apsvērumu dēļ vieta, kur notiek rakšana, ir norobežota.

Dārgumu mednieki cer, ka tunelis, kuru viņi plāno atrakt, aizvedīs viņus līdz masīvajai pazemes tuneļu sistēmai, ko nacisti sāka izbūvēt tuvējos kalnos, bet tā arī nepabeidza.

Rakšana tiek filmēta un straumēta internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!