Naftas cenas pirmo reizi pārsniegušas 90 ASV dolāru robežu, un tas noticis dolāra zemās cenas un joprojām neskaidrās Turcijas situācijas dēļ, raksta BBC. Ceturtdienas vakarā Ņujorkā naftas cenas pacēlās līdz 90,02 dolāriem, savukārt piektdien no rīta jau bija atgriezušās iepriekšējā līmenī – 89,39 dolāri.
Londonas tirgū naftas cenas ceturtdienas vakarā bija 84,60 dolāri, no rīta cenas jau bija pazeminājušās par 30 centiem. Dolāra zemais kurss pret citām valūtām padarījusi naftu par pievilcīgu investīciju objektu.

Atgādināsim, ka Turcijas valdība ir devusi atļauju veikt uzbrukumu kurdu separātistiem, kas bāzējas Irākas ziemeļu daļā un no turienes veic uzbrukumus Turcijai.

Naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC norāda, ka neskaidrā situācija ir viens no iemesliem naftas cenu kāpumam, tomēr atzīst, ka cenas varētu drīzumā samazināties, jo Turcijas militārpersonas norāda, ka tūlītējas militāras darbības netiek plānotas.

Kopš 2002.gada naftas cenas ir četrkāršojušās, jo īpaši pieaudzis pieprasījums tādās ātri attīstošās valstīs kā Ķīnā un Indijā. Turklāt vērojama nestabilitāte naftas ieguves valstīs Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!