NATO tālāka paplašināšanās ir ļoti iespējama, jo vairākas valstis vēlas pievienoties aliansei un tuvāko pāris gadu laikā dažas no tām jau tiks uzaicinātas, sacīja NATO spēku bāzes Neapolē komandieris admirālis Harijs Ulrihs.
NATO bāzē Neapolē šodien viesojās Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, lai ar komandieri pārrunātu alianses aktivitātes dažādos pasaules reģionos, tostarp Irākā, Balkānos un Vidusjūrā.

Ulrihs pateicās Latvijai par tās iesaistīšanos alianses aktivitātēs. Savukārt Valsts prezidente preses brīfingā norādīja, ka pēc iestāšanās NATO Latvija jūtas visdrošāk pēdējo gadu laikā. "Mēs esam paļāvīgi un lepni par savu ieguldījumu," sacīja prezidente.

Puses pārrunāja NATO reformu un nākotnes ambīcijas. Pēc Vīķes-Freibergas teiktā, NATO pēc savas būtības ir organizācija, kas spēj pielāgoties jaunajiem uzdevumiem un jauniem izaicinājumiem. Pašreiz Latvijai nav jāveic nekādas kardinālas reformas NATO ietvaros, bet gan jāiekļaujas alianses pakāpeniskajā transformācijas procesā.

Vīķe-Freiberga ar NATO bāzes komandieri pārrunāja NATO bāzes paplašināšanos, apsverot iespējamo Ukrainas, Balkānu valstu un Kaukāza valstu sadarbību ar aliansi. Pēc viņas teiktā, daudzas no šīm valstīm vēlas piedalīties programmā "Patrnerattiecības mieram". Vienlaikus šīm valstīm jāīsteno tikpat daudz reformu un uzlabojumu, kādus spējušas veikt esošās NATO dalībvalstis.

"Ir uzmundrinoši redzēt, cik daudzas valstis raugās uz NATO," sacīja Valsts prezidente, piebilstot, ka arī topošās dalībvalstis pelna atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!