Foto: AP/Scanpix/LETA

Ja Krievija līdz 2. augustam neatgriezīsies pie Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT) prasību izpildes, NATO pieņems atbilstošus aizsardzības mērus, intervijā raidsabiedrībai BBC paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Krievijas izstrādātās raķetes ir skaidrs līguma pārkāpums, tās ir kodolspējīgas, mobilas, ļoti grūti pamanāmas un spējīgas sasniegt Eiropas pilsētas dažu minūšu laikā, norāda Stoltenbergs.

"Tas ir nopietni, INFT ir bijis ieroču kontroles stūrakmens desmitgadēm ilgi, un tagad mēs redzam līguma nāvi," medijs citē ģenerālsekretāru.

Prioritāte ir panākt Krievijas atgriešanos pie līguma izpildes, taču nav nekādu pazīmju, ka Krievija to grasītos darīt, atgādina Stoltenbergs.

"Tāpēc mums ir jābūt gataviem pasaulei bez INFT un ar vairāk Krievijas raķetēm," viņš ieskicē.

Lai arī NATO nav plānu izvietot Eiropā uz sauszemes bāzētas kodolraķetes, alianse pieņems atbilstošus aizsardzības mērus, ja Krievija nesāks ievērot līgumu līdz 2. augustam, brīdina Stoltenbergs.

Atbilde varētu ietvert konvencionālo un raķešu aizsardzību, jaunas militārās mācības un spēku gatavības paaugstināšanu, kā arī jaunas ieroču kontroles iniciatīvas. Taču galīgais lēmums tiks pieņemts pēc 2. augusta, papildina Stoltenbergs.

Vēstīts, ka 1987. gadā ASV un PSRS parakstītais līgums aizliedza no zemes palaižamas tuva un vidēja darbības rādiusa raķetes.

Vašingtona uzskata, ka Krievija šo līgumu pārkāpusi, attīstot raķetes 9M729, kas saskaņā ar NATO klasifikāciju pazīstamas kā SSC-8. Baltā nama saimnieks Tramps februārī paziņoja, ka ASV aptur dalību līgumā. Vašingtona deva Krievijai laiku līdz 2. augustam, lai ievērotu līguma prasības, pretējā gadījumā solot izstāties no INFT.

Krievija noliedz apsūdzības raķešu izstrādē un apturēja arī savu dalību līgumā, kā arī paziņoja par plāniem izstrādāt jaunas ieroču sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!