Foto: AFP/Scanpix/LETA

NATO ir noraidījusi Belgradas lūgumu izvietot Kosovā 1000 serbu drošības un militārpersonu, paziņoja Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs, uz kura teikto atsaucas "Politico".

Vučičs svētdien intervijā Serbijas televīzijai sacīja, ka vēstulē, kurā tika noraidīts lūgums, NATO misija Kosovā — KFOR — paziņojusi, ka "viņi uzskata, ka Serbijas armijas atgriešanās Kosovas Republikā nav nepieciešama".

Decembrī Belgrada lūdza NATO atļauju izvietot karaspēku kaimiņvalstī Kosovā pēc virknes vardarbīgu konfrontāciju starp Kosovas varas iestādēm un valsts ziemeļu reģionā dzīvojošajiem serbiem.

Kosova savu neatkarību pasludināja 2008. gadā. Nelielajā valstī dzīvo 1,8 miljoni iedzīvotāju, lielākā daļa no tiem ir etniskie albāņi. Kosovu ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis. Savukārt Serbija, Krievija, kā arī piecas ES dalībvalstis, tostarp Spānija, Kosovu nav atzinušas.

Normalizēt savstarpējās attiecības ir būtisks priekšnoteikums gan Serbijai, gan Kosovai, lai abas valstis spētu tuvoties ES dalībvalsts statusam. 2013. gadā abas valstis vienojās, ka strādās pie problēmu risināšanas, tomēr līdz šim progress ir bijis visai neliels. \

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!