Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) un ASV trešdien aicināja Serbiju un Kosovu spert tūlītējus soļus, lai mazinātu spriedzi Kosovas ziemeļos, kur iedzīvotāju vairākums ir serbi.

"ES un ASV ir bažas par spraigās situācijas turpināšanos Kosovas ziemeļos," teikts kopīgajā paziņojumā.

"Mēs aicinām visus izrādīt maksimālu savaldību, rīkoties bez kavēšanās, lai bez nosacījumu izvirzīšanas deeskalētu šo situāciju, kā arī atturēties no provokācijām, draudiem un iebiedēšanas," norādīja ES un ASV, pēc tam kad Kosova bija slēgusi lielāko robežpunktu ar Serbiju.

ES un ASV apliecināja, ka stādā kopā ar Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču un Kosovas premjerministru Albinu Kurtu centienos rast risinājumu vienam no smagākajiem situācijas saasinājumiem Kosovas ziemeļos.

Paziņojumā ES un ASV arī pauda atzinību par Kosovas amatpersonu garantijām, ka nav nekādu arestējamo etnisko serbu sarakstu, kas piedalījušies miermīlīgās demonstrācijās un barikāžu būvē.

"Tajā pat laikā likuma vara ir jāciena un vardarbība nekādā formā nav pieņemama un netiks pieciesta."

"Mēs arī sagaidām, ka Kosova un Serbija atgriezīsies pie tādas vides sekmēšanas, kas ir noderīga izlīgumam, reģionālajai stabilitātei un sadarbībai pilsoņu labā," teikts ES un ASV paziņojumā.

Jau ziņots, ka pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā jau ilgāk nekā divas nedēļas valda ļoti saspringta situācija.

Kosovas municipalitātēs, kurās vairākums iedzīvotāju ir serbi, 18.decembrī bija plānotas pašvaldību vēlēšanas, kas tika izsludinātas pēc tam, kad amatpersonas masveidā atkāpās, protestējot pret Prištinas prasībām nomainīt vecās, vēl Serbijas izsniegtās automašīnu numurzīmes. Taču, situācijai saasinoties, vēlēšanas tika pārceltas uz aprīli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!