Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lietuvas Prezidents Gitans Nausēda piektdien aicinājis Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ignorēt Baltkrievijas izsludināto bijušās prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas starptautisko meklēšanu.

"NeIeģitīms diktators iekļāvis Baltkrievijas opozīcijas līderi Tihanovsku starptautiski meklēto personu sarakstā. Ceru, ka ES valstis būs vienotas un ignorēs šo nelikumīgo orderi. Tihanovska var tikt meklēta Baltkrievijā, bet Eiropas Savienībai būtu jātur savas durvis viņai atvērtas," viņš ierakstījis tviterī.

Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja piektdien apstiprināja Krievijas medijos parādījušos informāciju, ka Tihanovska izsludināta starptautiskajā meklēšanā, norādot, ka tāds lēmums pieņemts saistībā ar viņas dalību opozīcijas izveidotajā Koordinācijas padomē.

"Līdztekus citām personām, kas tiek sauktas pie kriminālatbildības, izsludināta Svetlanas Tihanovskas starptautiskā meklēšanā par medijos un internetā izteiktajiem aicinājumiem spert soļus, kas kaitētu Baltkrievijas nacionālajai drošībai," teikts komitejas izplatītajā paziņojumā.

"Izmeklēšanas laikā savākti pierādījumi, ka konkrētas personas, kas pieder pie organizācijas, kura tiek dēvēta par Koordinācijas padomi, veikušas darbības, kas vērstas uz sociālās, politiskās, ekonomiskās un informācijas situācijas destabilizēšanu valstī un kaitēšanu Baltkrievijas Republikas nacionālajai drošībai," norādīts dokumentā.

Ziņu, ka Minska izsludinājusi Tihanovsku starptautiskajā meklēšanā, piektdien aģentūrai "Interfax" vispirms apstiprināja Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas preses sekretāre Olga Čemodanova.

Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka Tihanovska iekļauta Krievijas meklēto personu sarakstā. Netika norādīts, pēc kāda Krievijas kriminālkodeksa panta tas darīts, bet vietne "Lenta.ru", atsaucoties uz savu avotu, vēstīja, ka Tihanovska tiek meklēta saskaņā ar Krievijas un Baltkrievijas noslēgto tiesiskās palīdzības līgumu, kas paredz, ka cilvēks, kas izsludināts meklēšanā vienā no līguma pusēm, automātiski tiek izsludināts meklēšanā arī otrā valstī.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs tobrīd izteica pieļāvumu, ka Maskava varētu mēģināt Tihanovskas vajāšanā iesaistīt arī starptautiskos kanālus, uzsvērdams, ka to nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut.

Bažījoties par savu un savu bērnu drošību, Tihanovska tūlīt pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām pameta Baltkrieviju un patvērās Lietuvā. Atrodoties ārpus savas valsts, viņa tikusies ar Eiropas līderiem un aicinājusi Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko atteikties no varas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!