Foto: Reuters/Scanpix
Nav nekādu pierādījumu, ka leģendām apvītais nacistu "zelta vilciens" atrasts Polijā, norāda eksperti.

Zinātnieki prezentējuši savus atradumus. Viņi sacīja, ka Polijas dienvidrietumu pilsētā Valbžihā varētu atrasties nacistu tunelis, taču ne vilciens.

Otrdien Krakovas Kalnrūpniecības akadēmijas profesors Janušs Madejs pavēstīja, ka ģeoloģiskajos pētījumos neesot atrastas nekādas liecības par vilcienu.

"Tur varētu būt tunelis. Bet ne vilciens," viņš uzsvēra preses konferencē Valbžihā.

Tomēr viens no iespējamajiem nacistu "zelta vilciena" atradējiem joprojām uzskata, ka tas tur tik tiešām atrodas.

Kā ziņots, dārgumu meklētāji polis Pjotrs Kopers un vācietis Andreass Rihters augustā Valbžihas varasiestādēm iesniedza pretenzijas uz viņu it kā atrastā vilciena kravu. Vilciena sastāvu abi uzgājuši, izmantojot zemes slāņu caurlūkošanas radaru.

Baumas par iespējamiem nacistu paslēptiem dārgumiem Lejassilēzijā klīdušas jau kopš Otrā pasaules kara beigām.

1945. gadā nacisti Lejassilēzijā sāka īstenot projektu "Riese" ("Milzis"), izbūvējot lielu pazemes telpu un galeriju kompleksu. Daļa no šīm pazemes būvēm ir pieejama publikai vietējā muzeja gidu pavadībā.

Vieta, kur it kā pirms 70 gadiem ticis apslēpts noslēpumainais vilciens, atrodas netālu no dzelzceļa stigas starp Vroclavu un Valbžihu. Abas šīs pilsētas līdz Otrā pasaules kara beigām atradās Vācijas sastāvā un attiecīgi tika dēvētas par Breslavu un Valdenburgu.

Saskaņā ar leģendu 1945. gada sākumā nacistiskā armija, bēgot no padomju spēku tuvošanās, toreizējā Breslavā glabāto salaupīto zeltu, dārglietas un citas vērtības sakrāva vilcienā un mēģināja izvest.

"Zelta vilciens" tā arī nekad nesasniedza savu galamērķi, bet neskaidros apstākļos pazuda tagadējās Polijas dienvidrietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!