Foto: Privātais arhīvs

Krievijas asā vēršanās pret Alekseja Navaļnija "Korupcijas apkarošanas fondu" un tai sekojošā darbinieku izbraukšana likusi mainīt organizācijas stratēģiju, vēl vairāk pievēršoties Krievijas korupcijas tīkliem ārpus pašas Krievijas, viesojoties Latvijā, portālam "Delfi" atklāja "Korupcijas apkarošanas fonda" izpilddirektors Vladimirs Ašurkovs.

Atbildot uz jautājumu, vai organizācijai līdz šim ir izdevies pievērsties Krievijas korupcijas tīkliem ārpus Krievijas, kā to intervijā "Delfi" pirms dažiem mēnešiem norādīja cits Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs, Ašurkovs apliecināja, ka pie tā ir sākts darbs.

"Līdz pat [2021. gada] septembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām lielākā daļa mūsu resursu tika veltīti Krievijā notiekošajam – mūsu gudrajai balsošanas sistēmai, kas bija mūsu ziņu galvenais fokuss pērn. Kopš tā laika lielas pūles prasīja mūsu komandas biedru, kuri nonāca briesmās, pārcelšana ārpus Krievijas. Līdz ar to esam bijuši diezgan aizņemti," viņš skaidroja.

"Tiesa, tā kā mums ir sarežģīti strādāt Krievijā un mūsu cilvēki ir ārpus Krievijas, mums kaut kā jāpārstrukturē savas aktivitātes un ir divas galvenās lietas, kam pievērsīsim uzmanību. Pirmkārt, dažādosim mūsu mediju aktivitātes, piedāvājot vairāk video satura, ko mūsu komanda veido. Otrkārt, turpināsim pretkorupcijas izmeklēšanas Krievijā, bet arī ārpus Krievijas. Mēs strādājam pie vairākiem interesantiem stāstiem par korupciju ārpus Krievijas un par tiem uzzināsiet tikko kā tie būs pabeigti," sola Ašurkovs.

Jautāts, vai kāds no jaunajiem stāstiem saistīts ar Latviju, viņš norāda, ka neko vairāk nevar atklāt. "Mēs runāsim plašākā kontekstā par Latviju. Latvijai ierasti ir ciešas saiknes ar Krieviju. Rīga ierasti ir krievu uzņēmējiem iecienīta darījumu vieta, jo puse iedzīvotāju runā krieviski un Krievijas eksportam te ir svarīgi transporta savienojumi, tādēļ tik daudzi izmanto Latviju, turklāt vairumā gadījumu likumīgiem mērķiem."

Navaļnija sabiedrotais gan atzīmē, ka Latvijas banku sistēma, kurā daļa banku līdz ar legāliem pakalpojumiem sniedza arī korupcijas ceļā iegūtu līdzekļu atmazgāšanu, šobrīd, viņaprāt, ir daudz tīrāka, kā rezultātā naudas atmazgāšanai tiek meklēti citi ceļi.

Maskavā dzimušais Ašurkovs Navaļniju satika 2010. gadā, kad jau gadiem darbojās Krievijas finanšu sektorā, vadot vienu no valsts lielākajiem investīciju koncerniem "Alfa Group". Kopš tā laika viņš kopā ar Navaļniju izveidojis spēcīgo politisko organizāciju "Korupcijas apkarošanas fonds", kurā atbildēja par stratēģiju, ekonomisko un politisko programmu, līdzekļu vākšanu un attiecību veidošanu ar viedokļu līderiem, kamēr Navaļnijs ir organizācijas seja un kampaņu radošais gars.

Kopš 2014. gadā pret Ašurkovu tika celta prasība tiesā par naudas līdzekļu piesavināšanos, ko viņš uzskata par politisku izrēķināšanos, viņš ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Londonā, Lielbritānijā, kur gadu vēlāk ieguva politisko patvērumu. Kopš "Korupcijas apkarošanas fonds" pērn tika pasludināts par ekstrēmistu organizāciju un aizliegts, kā arī sākās vēršanās pret tās darbiniekiem, vairums fondā strādājošo Krieviju pametuši, par jauno mītnes bāzi izvēloties Viļņu Lietuvā.

Putina vadošais opozicionārs tika aizturēts pērnā gada janvārī, kad viņš atgriezās Krievijā no Vācijas pēc tam, kad bija izveseļojies pēc Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģentu uzbrukuma ar toksisku kaujas vielu, dēvētu par "Novičok". Navaļnijs patlaban izcieš tiesas piespriesto divarpus gadu cietumsodu lietā, kuru apšauba vairākas starptautiskas organizācijas. tomēr Aškurovs atzīmē, ka Navaļnija advokāti ar viņu tiekas stundu ilgās vizītēs pat vairākas reizes nedēļā, kas ļauj politieslodzītajam sekot pasaulē notiekošajam, kā arī piedalīties fonda darbības plānošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!