Zviedrijas policija saistībā ar islāmistu interneta lapās izsludināto atlīdzību par pravieti Muhamedu kariķējušā zviedru mākslinieka Lāša Vilka nogalināšanu ieteikusi viņam pamest savu nomaļo māju Zviedrijas dienvidos, otrdien vēsta vietējie mediji.
Vilkam pirmdien pēc policijas veiktas pārbaudes atļauts no mājas savākt dažas savas personīgās mantas. Māja atrodas apmēram stundas braucienā no Helsingborgas pilsētas.

Vilks policijas aizsardzībā tiks pārvests uz slepenu vietu, taču paziņojis, ka turpinās debates par vārda un reliģijas brīvību.

Kā ziņots, vairākās islāmistu interneta lapās sestdien parādījās audioieraksts, kurā izsludināta 100 000 dolāru (50 600 latu) liela atlīdzība par latviešu izcelsmes zviedru mākslinieka Vilka nogalināšanu, kā arī izteikti draudi reģionālā laikraksta "Nerikes Allehanda" redaktoram Ūlfam Johansonam, kas atļāva publicēt karikatūras.

Zviedrijas policija sacīja, ka tā šajā lietā "spērusi konkrētus soļus" minēto personu aizsardzībai. Policija apsargā arī Johansonu un pastiprināta drošība laikraksta birojā, kur tagad tiek pārbaudīts ienākošais pasts.

Laikraksts 19.augustā publicēja Vilka zīmējumu, kurā Muhameda galva pievienota suņa ķermenim.

Karikatūra ir izraisījusi gan vietējo, gan pasaules musulmaņu dusmas, kuri pieprasa avīzes atvainošanos, un mudina Zviedriju aizliegt tās atkārtotu publicēšanu.

Zviedrijas medijos tā izsaukusi dzīvu diskusiju par preses brīvību, bet musulmaņi Erebrū pilsētā, kur atrodas laikraksta "Nerikes Allehanda" redakcija, sarīkoja divas protesta demonstrācijas.

Laikraksts vēlāk savu lēmumu publicēt karikatūras aizstāvēja zviedru, angļu un arābu valodās publicētā rakstā "Tiesības izsmiet reliģiju".

Vairākas musulmaņu valstis iesniedza oficiālus protestus Zviedrijas valdībai. Karikatūras publicēšanu nosodījuši arī Afganistānas un Jordānijas reliģiskie līderi.

Zviedrijas premjerministrs Frederiks Reinfelds septembra sākumā tikās ar aptuveni 20 musulmaņu valstu vēstniekiem, apspriežoties par runas un reliģijas brīvību.

Vēstnieki atzinīgi novērtēja tikšanos, kā arī premjerministra vizīti Stokholmas galvenajā mošejā, kur viņš tikās ar vietējās musulmaņu kopienas pārstāvjiem.

Stokholma ļoti cenšas izvairīties no plašas krīzes, kādu izraisīja 2005.gada septembrī kādā Dānijas laikrakstā publicētās 12 Muhameda karikatūras, kas 2006.gada janvārī un februārī izsauca vardarbīgus protestus daudzās musulmaņu valstīs un Skandināvijas valstu produktu boikotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!