Foto: EPA/Scanpix/LETA

Turcijas okupētās Ziemeļkipras premjers Ersins Tatars pēc tikšanās ar Turcijas prezidentu Radžepu Tajipu Erdoganu presei paziņoja, ka jau šo ceturtdien, 8. oktobrī, atvērs armijas slēgto Famagustas kūrortpilsētas Varošas rajonu.

Kipras varasiestādes nosodīja okupētās daļas de facto administratīvā līdera izteikumus, kā arī atzīmēja, ka tie esot tikai priekšvēlēšanu triks. Kipra arī solīja iesniegt protestu ANO un Eiropas Savienībā.

Tatars solīja "atvērt krastu no ceturtdienas rīta". Savukārt ES tā "dēvētais ārlietu ministrs" jeb augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozeps Borreljs atzīmēja, ka bloks ir noraizējies par šo izteikumu un ka nepieciešama atjaunot uzticību, ne veidot vēl lielāku šķelšanos.

Turcijas armija līdz tam vienmēr kūsājošo kūrortpilsētas daļu norobežoja tūlīt pēc salas ziemeļdaļas okupācijas un kipriešu aiziešanas no tās 1974. gadā. Turcija ziemeļdaļā armiju ieveda, atbildot Grieķijas centieniem apvērsuma rezultātā vienpusēji pārņemt varu valstī un pievienot salu tai.

Svētdien Turcijas okupētajā daļā notiek pārvaldes vēlēšanas. Galēji labēji noskaņotais Tatars saņēmis atbalstu no Turcijas autoritārā līdera Erdogana, bet viņa galvenais pretinieks ir esošais okupētās daļas prezidents Mustafa Akinci, kurš tiek uzskatīts par mērenu Kipras apvienošanās idejas atbalstītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!