Foto: AFP/Scanpix
Lībijas galvaspilsētā Tripolē otrdien turpinājās sīvas cīņas pie pulkveža Muamara Kadafi rezidences, kuru vēlāk savā kontrolē pilnībā pārņēma nemiernieki, informē raidsabiedrība BBC.

Valsts galvaspilsētā norit  cīņas valdības iestāžu rajonā Bab al Azizijā, kur atrodas Kadafi rezidence. Sākotnēji režīma pretiniekiem izdevās pārvarēt rezidences ārējo perimetru, bet vēlāk nemiernieki jau pilnībā pārņēma Kadafi rezidenci.

BBC sižetā redzams, kā nemiernieki šauj gaisā Kadafi rezidencē un ar kājām bradā pa pulkveža zelta statujas galvu.

Raidsabiedrības korespondents Ruperts Vinfīlds - Haijs novērojis, ka rezidenci bombardējusi arī NATO aviācija. "Šķiet, ka nemiernieki ir pārliecināti, tiklīdz viņi ieņems rezidenci un sagūstīs vai pat nogalinās Kadafi, pretestība beigsies visā valsts teritorijā," norāda Vinfīlds - Haijs.

Pagaidām nav ziņas, kur ir pats Kadafi.


Tikmēr Tripoles iedzīvotāji ziņo, ka pieaug nogalināto un ievainoto skaits gan karojošo pušu, gan mierīgo iedzīvotāju vidū. Slimnīcas ir pārpildītas. Atsevišķās vietās iedzīvotāji paši organizē pirmās palīdzības sniegšanas punktus.

Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestervelle pieprasījis, lai Lībijas līderim Muamaram Kadafi un viņa dēliem tiek nodrošināta taisnīga tiesa, otrdien informē izdevums "Der Spiegel".

Vācija iestājas par to, lai Lībijas diktators un viņa ģimenes locekļi pēc sagūstīšanas tiktu nodoti Starptautiskajai Krimināltiesai Hāgā.

Kā uzsvēris Vestervelle, šis nosacījums ir svarīgs Lībijas politiskajai atjaunotnei.

Iepriekš ar prasību nogādāt Kadafi Hāgā nācis klajā arī Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni.

Tikmēr Lībijas opozicionāru nostāja šajā jautājumā nav skaidra. Nacionālās padomes pārstāvji izteikušies, ka Kadafi jātiesā Lībijā, tomēr vienlaikus notiek sarunas ar tiesu Hāgā par iespējamo "melnā pulkveža" izdošanu.

Pagaidām gan par sagūstīšanu runāt nevar, jo nav pat zināms, kur Kadafi atrodas.

Iepriekš Lībijas valdības pārstāvis Musa Ibrahims apgalvoja, ka "līderis un viņa dēli atrodas Tripolē".

Kā ziņots, nemiernieki sāka uzbrukumu galvaspilsētai sestdien 20. augustā. Viņiem līdz pirmdienai izdevās ieņemt lielāko daļu Tripoles, Kadafi uzticīgie spēki kontrolēja pilsētas dienvidu daļu un valdības iestāžu kvartālu Bab al Aziziju. Opozicionāriem izdevās ieņemt arī valsts televīzijas ēku.

Viņi informēja arī par Kadafi dēlu Seifa al Islāma un Muhameda sagūstīšanu, taču šīs ziņas izrādījās nepatiesas.

Kā norāda BBC, naktī uz otrdienu nemiernieki, acīmredzot, ir zaudējuši daļu iekarojumu un šobrīd esot grūti pateikt cik lielu pilsētas daļu tie pārvalda.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!